Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Maďarská ekonomika v 1. štvrťroku medziročne vzrástla

Na snímke Most slobody v Budapešti. Foto: TASR Jaroslav Novák

V porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom zaznamenala maďarská ekonomika po úprave o sezónne vplyvy rast o 0,8 %.

Budapešť 30. apríla (TASR) - Ekonomika Maďarska zaznamenala v prvých troch mesiacoch tohto roka medziročný rast, prvý za päť štvrťrokov. Predbežné údaje maďarského štatistického úradu zverejnili v utorok portály RTTNews a tradingeconomics.

Hrubý domáci produkt (HDP) Maďarska na neupravenej báze vzrástol oproti rovnakému obdobiu minulého roka o 1,1 %. Rast nasledoval po stagnácii v poslednom kvartáli minulého roka a predchádzajúcich troch štvrťrokoch poklesu.

Výsledky sú o niečo lepšie aj v porovnaní s očakávaniami analytikov, ktorí počítali s rastom o 1 %. K návratu k rastu výrazne prispel realitný trh, ktorý zaznamenal zvýšenie počtu kontraktov.

Na upravenej báze pokračoval HDP Maďarska v raste, pričom tempo rastu sa výrazne zrýchlilo. Zatiaľ čo v poslednom kvartáli minulého roka dosiahol upravený medziročný rast 0,5 %, za prvé tri mesiace tohto roka sa rýchlil na 1,7 %.

V porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom zaznamenala maďarská ekonomika po úprave o sezónne vplyvy rast o 0,8 %. Aj v tomto prípade je to výrazné zlepšenie oproti vývoju v závere roka 2023, v ktorom medzikvartálne stagnovala.