Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Maďarská vláda ráta so septembrovým pokračovaním rokovaní s MMF

Budapešť Foto: TASR/Ladislav Vallach

Maďarský Inštitút pre výskum hospodárstva sa ale domnieva, že maďarská vláda deklarovala, že nemieni meniť svoju hospodársku politiku, preto k dohode s MMF a EÚ o úverovom programe nedôjde.

Budapešť 4. septembra (TASR) – Maďarská vláda aj naďalej ráta s tým, že rokovania s Medzinárodným menovým fondom (MMF) a Európskou úniou budú pokračovať v septembri v súlade s pôvodným plánom. Vyhlásila to dnes v Budapešti kancelária maďarského ministra bez kresla zodpovedného za rokovania s MMF Mihálya Vargu.

Podľa maďarskej tlačovej agentúry MTI kancelária konštatovala, že "udržiavanie kontaktov dotknutých strán je priebežné".

Maďarský Inštitút pre výskum hospodárstva (GKI) sa ale domnieva, že maďarská vláda deklarovala, že nemieni meniť svoju hospodársku politiku, preto k dohode s MMF a EÚ o úverovom programe nedôjde. Následkom toho nebude možné obnoviť ani dôveru investorov, ktorá by bola potrebná k naštartovaniu hospodárskeho rastu a k potrebným investíciám.

GKI v pondelok zverejnenej analýze predpovedal pre zvyšok roka pokračovanie recesie maďarskej ekonomiky – pre tento rok očakáva pokles HDP o 1,5 %. Podľa GKI tohtoročný a najmä budúcoročný cieľ deficitu bude možné udržať iba v prípade nových korekcií.

Rokovania s MMF


Rokovania Maďarska s delegáciami MMF a EÚ sa začali 17. júla. Maďarsko sa od vstupu do MMF pripravuje na uzatvorenie zmluvy o ôsmej pôžičke.

Vláda koncom minulého roka avizovala, že chce rokovať s MMF o "spolupráci nového druhu".

Maďarský parlament prijal 6. júla úpravu zákona o maďarskej centrálnej banke, ktorý bol v pôvodnej forme zo strany MMF, EÚ aj Európskej centrálnej banky neprijateľný.
MMF minulý piatok vyhlásil, že udržiava kontakty s maďarskou vládou a s Európskou komisiou, zatiaľ však nevytýčil termín pokračovania rokovaní o úverovom programe, ktoré sa začali v júli. Riaditeľ MMF zodpovedný za zahraničné vzťahy Gerry Rice poznamenal, že júlové rokovania s Maďarskom boli konštruktívne a že dialóg bude pokračovať.

Podľa jeho slov k uzavretiu zmluvy bude ale potrebné dosiahnuť dohodu v niektorých zásadných hospodársko-politických oblastiach, vrátane oblasti plánovaných opatrení k posilneniu rozpočtu, ktoré musia byť vyvážené a udržateľné, ako aj v štrukturálnych reformách, ktoré by podporili ekonomický rast.


R. JELAŠIĆ: Maďarsko tento rok úver od MMF nezíska, a možno ho vôbec nedostane

Maďarsku sa pravdepodobne nepodarí uzavrieť ešte v tomto roku dohodu s Medzinárodným menovým fondom (MMF) o úverovom rámci. A možno bude mať problém vôbec sa dohodnúť s MMF na finančnej pomoci. Vyhlásil dnes Radovan Jelašić, šéf maďarskej dcéry rakúskej bankovej skupiny Erste.

Vláda v Budapešti, ktorá sa snaží získať od fondu a Európskej únie (EÚ) multimiliardový úver, aby ochránila svoj trh a ekonomiku pred dôsledkami krízy v eurozóne, by mala dať potenciálnym veriteľom tento mesiac odpoveď na ich predbežné podmienky.

Zástupcovia MMF a EÚ po júlovom "zahrievacom" kole zatiaľ neurčili žiadny ďalší termín rokovaní s vládou premiéra Viktora Orbána, ktorá vystrašila trhy sériou kontroverzných opatrení.

"Ak sa im aj podarí dospieť k dohode, v tomto roku to nebude," povedal generálny riaditeľ Erste Hungary v rozhovore pre internetový portál index.hu. A dodal, že podľa neho má Maďarsko len veľmi malú šancu na dohodu.

Jelašić sa podobne ako riaditelia ďalších bánk v Maďarsku stretol s delegáciou MMF a EÚ. Rakúska banka je spolu s Raiffeisen Bank International druhým najväčším poskytovateľom úverov v strednej a východnej Európe, po talianskej UniCredit. Vlani však musela Erste poslať svojej dcére finančnú injekciu 600 miliónov eur, aby zaplátala jej straty. Tie majú na svedomí kontroverzné opatrenia maďarskej vlády, ktorá okrem zavedenia vysokých daní pre banky umožnila domácnostiam v krajine, aby svoje úvery v zahraničných menách splácali pri nižšom ako trhovom kurze, čo poškodzuje banky.

To viedlo k zmrazeniu úverov v krajine a prispelo - spolu s úspornými opatreniami a znížením dopytu v eurozóne - k recesii maďarského hospodárstva, v poradí druhej za štyri roky.

Jelašić očakáva, že Erste Hungary vykáže stratu aj v tomto roku. Avšak aj napriek problémom, ktorým banka v Maďarsku čelí, neplánuje odísť z tohto trhu. Nešetril však kritikou na adresu maďarskej vlády za spôsob, ako pristupuje k rokovaniam s finančným sektorom.

"Za uplynulý rok som sa naučil, čo v Maďarsku znamená slovo diskusia," vyhlásil s tým, že banky dostávajú len veľmi obmedzené informácie o plánoch a faktoch a v limitovanom čase.

Podľa Jelašića v Maďarsku je na predaj viacero bánk. Ale na to, aby sa nejaká transakcia uskutočnila, sú potrebné dve strany - nielen predávajúci, ale aj kupci, a tí zjavne chýbajú.