Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Maďarsko zriadi štátnu Webbanku ako alternatívu poskytovania úverov

Bez popisu Foto: hungaropiac.hu

Spoločnosť Webbank Töketársaság zaregistrovali v januári 2012. Podľa pripravovanej koncepcie bude 51 % banky v súkromných rukách a 49 % v rukách štátu.

Budapešť 28. novembra (TASR) – Maďarsko zriadi pod názvom Webbank internetovú štátnu banku, ktorá má byť alternatívou poskytovania úverov a má napomáhať tým, ktorí si vzali devízové úvery, vyplýva z vyhlásenia maďarského ministerstva hospodárstva. Na založenie banky bude do budúceho mája dozerať splnomocnenec ministra.

Rezort pre tlačovú agentúru MTI uviedol, že Webbank sa bude snažiť o finančne efektívne fungovanie, preto táto inštitúcia bude v zásade založená na aplikácii internetových riešení.

K iniciatíve sa už pripojili súkromné osoby i podnikatelia. Rezort vyjadril nádej, že možnosti tejto iniciatívy rozpoznajú aj samosprávy a Maďari žijúci v zahraničí.

Minister hospodárstva György Matolcsy vymenoval za splnomocnenca zodpovedného za založenie banky Lászlóa Körtvélyessyho, ktorý v utorok vyhlásil, že banku založia po tom, čo rezort prijme obchodný plán spoločnosti a Štátny dozor nad finančnými organizáciami (PSZÁF) odsúhlasí vstup novej spoločnosti na finančný trh.

Spoločnosť Webbank Töketársaság zaregistrovali v januári 2012. Podľa pripravovanej koncepcie bude 51 % banky v súkromných rukách a 49 % v rukách štátu.

Podľa vyhlásenia rezortu strategické spojenectvo súkromnej sféry so štátnou sférou v tomto projekte, ktorý by riadila súkromná sféra a ktorej fungovanie bude optimalizované na prostredie internetu, ponúka konkurenčné výhody oproti klasickým bankám fungujúcim v Maďarsku. K iniciatíve sa doposiaľ pripojilo 3700 fyzických osôb a vyše 2000 podnikateľov.