Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Maloobchodné tržby v Británii v decembri strmo klesli

Londýn. Foto: TASR/AP

Britskí spotrebitelia zredukovali svoje nákupy viac, ako odhadovali ekonómovia po tom, ako využili zľavy počas tzv. Black Friday (Čierneho piatka) koncom novembra.

Londýn 19. januára (TASR) - Maloobchodné tržby v Británii v decembri 2017 počas kľúčovej vianočnej sezóny strmo klesli. Britskí spotrebitelia zredukovali svoje nákupy viac, ako odhadovali ekonómovia po tom, ako využili zľavy počas tzv. Black Friday (Čierneho piatka) koncom novembra. Oznámil to v piatok štatistický úrad ONS.

Podľa údajov ONS sa tržby britských maloobchodníkov v decembri znížili medzimesačne o 1,5 %, najviac od júna 2016. Analytici, ktorých oslovila spoločnosť FactSet, pritom očakávali, že klesnú o 0,7 %.

Najnovšie údaje z maloobchodu sú ďalším dôkazom, že britské domácnosti redukujú výdavky v súvislosti s oslabením libry po referende o brexite v júni 2016, ktoré vlani naštartovalo rast inflácie. To je dôvodom, prečo hospodárstvo, ktoré sa vo veľkej miere orientuje na spotrebu domácností, v roku 2017 spomalilo.

Decembrový pokles maloobchodného predaja kontrastuje s jeho novembrovým zvýšením o 1 %, a to vďaka novembrovým zľavám, ako aj skorším nákupom vianočných darčekov, uviedli štatistici.

V medziročnom porovnaní sa tržby britských maloobchodníkov v decembri 2017 zvýšili o 1,4 %.

Za celý rok 2017 sa maloobchodné tržby zvýšili o 1 %, najmenej od roku 2013.

Celkovo maloobchodný predaj nemal takmer žiadny pozitívny prínos ku kvartálnemu hospodárskemu rastu v posledných troch mesiacoch 2017, povedal ONS.