Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Maloobchodný predaj v Česku v júni klesol už 14. mesiac po sebe

Ilustračné foto. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Podľa štatistík maloobchodný predaj v susednej krajine klesol v júni 2023 medziročne o 4,1 % po smerom nahor revidovanom znížení o 6,3 % v predchádzajúcom mesiaci.

Praha 4. augusta (TASR) - Maloobchodný predaj v Českej republike v júni 2023 opäť klesol, už 14. mesiac po sebe, ale pomalším tempom ako v máji. TASR o tom informuje na základe údajov, ktoré v piatok zverejnil Český štatistický úrad (ČSÚ).

Podľa štatistík maloobchodný predaj v susednej krajine klesol v júni 2023 medziročne o 4,1 % po smerom nahor revidovanom znížení o 6,3 % v predchádzajúcom mesiaci. Aktivita v českom maloobchode sa v júni znížila už štrnásty mesiac po sebe, ale najmenej od februára 2021.

K poklesu celkového predaja prispelo zníženie tržieb z potravín, nápojov a tabaku o 5,3 %, čo bolo menej ako o 7 % v máji, aj nepotravinárskych výrobkov (-6,6 % oproti -8,8 %).

No zároveň sa zrýchlil predaj palív (na 12,2 % z májových 9,2 %).

V medzimesačnom porovnaní a po úprave o sezónne vplyvy maloobchodný predaj v Česku v júni vzrástol o 0,3 %. Tempo jeho rastu sa však spomalilo z 0,5 % v predchádzajúcom mesiaci.