Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Maloobchodný predaj v eurozóne aj v EÚ v marci vzrástol

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

Podľa predbežných výsledkov sa maloobchodný predaj v eurozóne po očistení od sezónnych vplyvov v marci 2024 zvýšil o 0,8 % v porovnaní s februárom, keď medzimesačne klesol o 0,3 %.

Luxemburg 7. mája (TASR) - Maloobchodný predaj v eurozóne v marci 2024 ožil a vzrástol najviac za 18 mesiacov. Aj v celej Európskej únii (EÚ) sa tržby maloobchodníkov zvýšili. TASR o tom informuje na základe údajov, ktoré v utorok zverejnil európsky štatistický úrad Eurostat.

Podľa predbežných výsledkov sa maloobchodný predaj v eurozóne po očistení od sezónnych vplyvov v marci 2024 zvýšil o 0,8 % v porovnaní s februárom, keď medzimesačne klesol o 0,3 %.

Marcový výsledok prekonal odhady ekonómov, ktorí očakávali, že tržby stúpnu 0,6 % a predstavuje najprudší nárast maloobchodnej aktivity v regióne od septembra 2022. To poukazuje na určitú silu zo strany spotrebiteľov.

V celej EÚ vzrástli maloobchodné tržby v marci medzimesačne o 1,2 %, zatiaľ čo vo februári ešte mierne klesli o 0,1 %.

V medziročnom porovnaní sa index maloobchodných tržieb upravený o kalendárne vplyvy v marci 2024 zvýšil o 0,7 % v eurozóne a o 2 % v EÚ.

Zo štatistík ďalej vyplýva, že v marci 2024 v medzimesačnom porovnaní vzrástli v eurozóne tržby z predaja potravín, nápojov a tabaku o 1,2 % a zostali stabilné v prípade nepotravinárskych výrobkov bez palív, zatiaľ čo tržby z palív v špecializovaných predajniach stúpli o 2 %.

V EÚ sa zvýšili tržby z potravín, nápojov a tabaku o 0,8 %, z nepotravinárskych výrobkov o 0,5 % a z palív o 1,5 %.

Spomedzi členských štátov, ktorých údaje za marec mal Eurostat k dispozícii, najstrmší medzimesačný nárast maloobchodných tržieb zaznamenali Poľsko (7,3 %), Cyprus (4,8 %) a Maďarsko (2 %) a najväčší pokles mali vo Švédsku (-1,8 %), na Malte (-1 %) a v Rakúsku (-0,8 %).

V medziročnom porovnaní v eurozóne v marci stúpli tržby za potraviny, nápoje a tabak o 1,1 % a za nepotravinárske výrobky bez palív o 0,8 %, ale za palivá klesli o 0,6 %.

V EÚ vzrástli tržby za potraviny, nápoje a tabak o 1 % a za nepotravinárske výrobky o 3 %, zatiaľ čo za palivá sa znížili o 0,5 %.

Najväčší medziročný nárast maloobchodného predaja vykázali v marci Poľsko (14,8 %), Luxembursko (10,3 %) a Chorvátsko (8,9 %). A najviac klesli tržby v Belgicku (-4,6 %), Estónsku (-2,3 %) a Rakúsku (-2 %).

Na Slovensku sa maloobchodný predaj v marci medzimesačne znížil o 0,6 % a medziročne vzrástol o 1,2 %.