Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Manipulácie nemeckých bankomatov vlani spôsobili škody za 2,2 mil. eur

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zlodeji dát vlani opäť častejšie manipulovali s bankomatmi, aby získali údaje z platobných kariet, vrátane tajného PIN čísla.

Frankfurt nad Mohanom 14. januára (TASR) - Zločinci v Nemecku prvýkrát po štyroch rokoch zvýšili svoje aktivity pri manipuláciách bankomatov v snahe získať citlivé dáta z bankových a kreditných kariet nemeckých spotrebiteľov.

Frankfurtská organizácia Euro Kartensysteme, ktorej úlohou je zaistiť bezpečnosť platobných kariet, vyčíslila za minulý rok škody za manipulácie bankomatov na 2,2 milióna eur. V roku 2016 napáchali zločinci škody za 1,9 milióna eur.

Zlodeji dát vlani opäť častejšie manipulovali s bankomatmi, aby získali údaje z platobných kariet, vrátane tajného PIN čísla. Euro Kartensysteme zaevidoval celkovo 499 prípadov v porovnaní s 369 za rok 2016. Centrom ich záujmu sa opäť stal Berlín s 287 prípadmi (2016 - 281), pričom niektoré bankomaty mohli byť opakovane napadnuté.

Obavy vzbudzuje fakt, že z celkových škôd musia sumu zhruba 330.000 eur (15 %) niesť nemecké banky a sporiteľne. Dôvodom sú medzinárodné dohody, podľa ktorých škody za podvody s ukradnutými dátami z platobných kariet musia niesť krajiny s najnižšími bezpečnostnými štandardami. Podvodné kópie platobných kariet totiž fungujú len tam, kde sa vydávajú karty s ľahko kopírovateľným magnetickým pásom.

Falošné karty s ukradnutými nemeckými dátami sa vlani používali najmä v Indonézii, ktorá predstavovala 29-% podiel na celkovej výške škôd. Po nej nasledovali USA (22 %) a Austrália (15 %).

Nemecko od konca roka 2010 stavilo na modernú čipovú technológiu, ktorá zakóduje dáta na karte a pri každom použití karty sa kontroluje pravosť údajov. Väčšina obetí tohto typu podvodu sa nemusí obávať finančných dôsledkov, keďže banky a sporiteľne spravidla uhrádzajú ukradnuté peniaze. Za predpokladu, že zákazník zodpovedne nakladal s kartou aj svojím PIN číslom.

V posledných rokoch sa v Nemecku stali veľkým problémom krádeže a straty platobných kariet, i keď počet prípadov klesá. Počet takýchto prípadov vlani medziročne klesol z 12.373 na 10.353 a škody približne z 15,7 na 13,7 milióna eur. Keďže zločinci platia pravou kartou a použijú správne PIN číslo, odborníci odhadujú, že dotknutí spotrebitelia napriek varovaniam uschovávali kartu spolu so svojím PIN v peňaženke.