Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Mäsový výrobok môže predajca krájať podľa vyhlášky len bez obalu

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Dátum účinnosti vyhlášky sa určí dodatočne, v závislosti od dĺžky legislatívneho procesu.

Bratislava 21. júla (TASR) - Mäsový výrobok, okrem mäsového výrobku baleného do prírodných obalov, môže predajca krájať len bez obalu.

Vyplýva to zo zverejneného návrhu vyhlášky Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR o mäsových výrobkoch.

Dátum účinnosti vyhlášky sa určí dodatočne, v závislosti od dĺžky legislatívneho procesu.

"Cieľom predloženého návrhu vyhlášky je upraviť požiadavky na kvalitu mäsových výrobkov, na ich výrobu, manipuláciu s nimi a ich umiestňovanie na trh," spresnil agrorezort.

"Nebalený, predajcom vopred nakrájaný mäsový výrobok alebo vybalený z pôvodného obalu sa musí predať najneskôr do 24 hodín od jeho nakrájania alebo vybalenia, ak ide o trvanlivý mäsový výrobok do 48 hodín. O čase a dátume nakrájania alebo vybalenia sa vedie v predajni evidencia," zdôraznilo MPRV.

"Za porušenie kvality a zdravotnej neškodnosti nakrájaných mäsových výrobkov v dôsledku porušenia obalu zodpovedá ten, kto porušil obal pri jeho umiestňovaní na trh."

Návrh vyhlášky sa predkladá na základe novely zákona o potravinách, ktorou sa transponuje Potravinový kódex SR na vyhlášku. "Touto vyhláškou sa transponuje piata hlava tretej časti Potravinového kódexu Slovenskej republiky," dodalo ministerstvo.