Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Matečná: Agropotravinársky sektor dostane najvyššiu podporu

Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná, archívna snímka. Foto: TASR Dano Veselský

Schválením osobitného odvodu pre obchodné reťazce podľa nej spravilo Slovensko prvý krok k znovunadobudnutiu potravinovej sebestačnosti.

Bratislava 14. decembra (TASR) - Opätovné štvrtkové (13.12.) schválenie osobitného odvodu pre obchodné reťazce v Národnej rade (NR) SR, ktorý prinesie do rozpočtu 70 až 80 miliónov eur spoločne s tzv. zelenou naftou vo výške 30 miliónov eur znamená, že slovenský agropotravinársky sektor získa budúci rok najväčšie prostriedky v histórii Slovenska. Uviedla to v piatok na brífingu podpredsedníčka vlády a šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná, za účasti poslanca NR SR Radovana Baláža (obaja SNS).

Schválením osobitného odvodu pre obchodné reťazce podľa nej spravilo Slovensko prvý krok k znovunadobudnutiu potravinovej sebestačnosti. Slovenskí poľnohospodári sa tak podľa jej slov dostanú na konkurencieschopnú úroveň voči svojim kolegom v okolitých členských krajinách.

Schválenie odvodu podľa Matečnej znamená, že budeme mať viac slovenských potravín. Potravín, ktoré sú plne pod kontrolou Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR aj Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho, z poľa i maštale až na stôl. "Znamená to ešte vyššiu kvalitu potravín pre slovenského spotrebiteľa," podčiarkla.

"Skončil sa čas sťažovania. Nastal čas, aby naši poľnohospodári a potravinári ukázali Slovákom, že investovať do slovenského agropotravinárskeho sektora sa oplatí. Všetky prostriedky z odvodu budú smerovať do poľnohospodárstva, potravinárstva a do vzdelávania a ochrany slovenských spotrebiteľov," povedala Matečná.

Upozornila, že kontrolné inštitúcie agrorezortu sa vďaka ďalším financiám v roku 2019 zamerajú špeciálne na dovoz a ilegálny dovoz potravín, surovín a zvierat z krajín ako je Poľsko, Ukrajina, Maďarsko. Páchateľov, ktorí takto ohrozia slovenských spotrebiteľov, bude agrorezort tvrdo postihovať.