Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

VIDEO: Matečná: Africký mor ošípaných atakuje SR, robia sa opatrenia

Na archívnej snímke ministerka pôdohospodárstva a rozvoja videka SR Gabriela Matečná. Foto: TASR - Pavol Zachar

AMO je podľa nej už v Českej republike, Poľsku i na Ukrajine. MPRV vyzýva všetkých farmárov, chovateľov, spotrebiteľov k dodržiavaniu odporúčaní.

Bratislava 9. augusta (TASR) - Africký mor ošípaných (AMO) atakuje územie Slovenskej republiky, realizujú sa však už mimoriadne opatrenia. Informovala o tom dnes na brífingu šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriela Matečná (nominantka SNS), za účasti ústredného riaditeľa Štátnej
veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR Jozefa Bíreša.




AMO je podľa nej už v Českej republike, Poľsku i na Ukrajine. MPRV už realizuje mimoriadne opatrenia, pričom vyzýva všetkých farmárov, chovateľov, spotrebiteľov k dodržiavaniu odporúčaní. Agrorezort žiada verejnosť, aby v prípade väčších akcií v prírode obmedzili nosenie vlastnej stravy a uprednostnili tepelne upravené jedlo od organizátora, pretože AMO sa šíri na potrave i oblečení.



"Musím povedať a konštatovať, že realizujeme dosť vážne a mimoriadne opatrenia. Riziko zvlečenia (ochorenia) je však veľké, pretože prenos robia migrujúci diviaci. Chcela by som preto poprosiť chovateľov, ale aj verejnosť, aby dodržiavali všetky pokyny Štátnej veterinárnej a potravinovej správy," zdôraznila Matečná.

Podľa MPRV sa na Slovensku AMO doposiaľ nikdy nevyskytol. Doteraz bol potvrdený v Poľsku, na Ukrajine a v pobaltských krajinách. Vážna situácia však už nastala aj v Českej republike, v Zlínskom kraji, ktorý susedí priamo so Slovenskom. Najväčším nebezpečenstvom rozšírenia AMO na územie SR predstavuje migrácia infikovaných diviakov.



"Africký mor ošípaných na Slovensku zatiaľ aj vďaka prísnym opatreniam ŠVPS nemáme. Riziko nákazy je však momentálne najvyššie, aké doteraz bolo. Apelujeme preto aj na spotrebiteľov, aby zvýšili pozornosť pri dovážaných produktoch z bravčového mäsa a aby radšej uprednostnili kvalitné slovenské potraviny, ktoré sú pod prísnou kontrolou," zdôraznila Matečná.



Na zabránenie šírenia AMO realizuje MPRV sériu mimoriadnych opatrení, najmä v tzv. nárazníkovej oblasti, kde sa vykonáva intenzívny monitoring. ŠVPS nariaďuje chovateľom bezodkladne hlásiť uhynuté ošípané poverenému úradnému veterinárnemu lekárovi, bezodkladne hlásiť všetky choré ošípané s príznakmi AMO poverenému úradnému veterinárnemu lekárovi a Regionálnej veterinárnej potravinovej správe (RVPS), držať ošípané v uzavretých priestoroch, dodržiavať zásady biologickej bezpečnosti (dôkladné oplotenie farmy, dezinfekčné brody, evidencia a kontrola pohybu dopravných prostriedkov a osôb, prezliekanie zamestnancov a návštevníkov farmy), zamedziť vniknutiu diviakov do areálu farmy, rešpektovať zákaz skrmovania kuchynských odpadov a výrobkov z diviačieho mäsa a pravidelné prehliadky zvierat.



ŠVPS taktiež vydala zákaz prikrmovania diviakov v pohraničných revíroch s Ukrajinou. Užívatelia poľovných revírov musia zabezpečiť odber a zaslanie vzoriek na vyšetrenie od ulovených diviakov podľa inštrukcií ŠVPS. V prípade nálezu uhynutého diviaka je nevyhnutné doručiť vzorku uhynutej zveri na príslušnú RVPS do 24 hodín od nálezu, alebo najneskôr v nasledujúci pracovný deň.



AMO je akútna, vysoko nákazlivá a neliečiteľná choroba ošípaných a diviakov. Nie je prenosná na ľudí, ani na iné druhy zvierat. Prenáša sa priamym kontaktom s chorým alebo uhynutým zvieraťom, výkalmi a sekrétmi infikovaného zvieraťa, prípadne tepelne neopracovaných produktov z infikovaných zvierat. Prejavuje sa vysokou horúčkou (až 42 stupňov Celzia), ktorá môže trvať až niekoľko dní, apatiou, krvácaniami v podkoží, na miazgových uzlinách, vnútorných orgánoch a zväčšenou slezinou. U gravidných prasníc sa prejavuje potratmi.

Takto vyzerali udalosti, súvisiacie s africkým morom ošípaných, a opatreniami zavedené na ochranu pred ním:



7. augusta 2011 - Pre epidémiu afrického moru ošípaných vyhlásili mimoriadny stav úrady v Krasnodarskej oblasti v južnom Rusku. Vysoko nákazlivé ochorenie sa rozšírilo na súkromnej farme. Vyhlásený stav núdze zahŕňal územie, kde chovali 12.000 prasiat, z ktorých vtedy už 50 uhynulo.

23. septembra 2013 - Rada Európskej únie (EÚ) pre poľnohospodárstvo na zasadnutí v Bruseli rozhodla o vyčlenení 2,5 milióna eur v rámci boja proti rozšíreniu afrického moru ošípaných na územie Európskej únie. Niektoré členské krajiny únie boli znepokojené výskytom epidémie afrického moru ošípaných v Bielorusku.

15. apríla 2014 - V priebehu dvoch týždňoch museli v Maďarsku usmrtiť vyše 500 ošípaných pre hrozbu afrického moru ošípaných.

23. júla 2014 - Poľské úrady potvrdili päť prípadov afrického moru ošípaných na farme neďaleko mesta Bialystok na východe krajiny, neďaleko krajín s Bieloruskom.

9. februára 2016 - Úrady na Krymskom polostrove vyhlásili stav mimoriadnej situácie v súvislosti s výskytom afrického moru ošípaných. Príslušné úrady zistili na Kryme dve ohniská nákazy. Po zistení druhého rozšírili dovtedy regionálne karanténne opatrenia na celý polostrov.

18. januára 2017 - V Lotyšsku vyhlásili výnimočný stav pre tri okresy, ktoré postihol africký mor ošípaných. Mimoriadne opatrenia boli zavedené v okresoch Krimulda, Adaži a Salaspils.

11. mája 2017 - Slovensko podporilo návrh Poľska na užšiu spoluprácu členských krajín EÚ s tretími krajinami, v ktorých sa šíri africký mor ošípaných. V tom čase bol zaznamenaný v Bielorusku, Moldavsku aj zhruba 80 kilometrov od slovenských hraníc na Ukrajine, kde je jedna zo zón najvyššieho výskytu tejto epidémie.

28. júna 2017 – Slovensko zakázalo dovoz tepelne neopracovaného mäsa a kúpu zvierat zo Zlínskeho kraja v ČR, kde sa objavil africký mor ošípaných. Do krajiny sa ochorenie dostalo zrejme od divokého prasaťa. Dvojicu uhynutých diviakov, u ktorých postupne chorobu potvrdili, objavili neďaleko seba za plotom Krajskej nemocnice Tomáša Baťu v Zlíne zdravotné sestry.

29. júna 2017 - Českí veterinári potvrdili tretí prípad nákazy africkým morom ošípaných. Pozitívne testované bolo uhynuté mláďa diviaka lesného, ktoré našli poľovníci v časti mesta Zlín nazývanej Lužkovice.

3. júla 2017 - Africký mor ošípaných zasiahol celý český okres Zlín, našli sa ďalšie uhynuté zvieratá.

25. júla 2017 - Na Ukrajine pri hraniciach s Maďarskom sa opäť objavil africký mor ošípaných. Ochorenie potvrdili pri zakarpatskej obci Berehuifalu, 20 kilometrov od hraníc.

1. augusta 2017 - Africký mor ošípaných hlásili z rumunsko-maďarského pohraničia, konkrétne z dvoch hospodárstiev pri meste Satu Mare na severovýchode Rumunska. Sedem infikovaných zvierat z dvoch susedných chovov zlikvidovali.