Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Medziročný rast inflácie v Nemecku sa v júli spomalil

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Napriek poklesu sa júlová miera inflácie stále drží vysoko nad cieľom Európskej centrálnej banky, ktorým je inflácia na úrovni 2 %.

Wiesbaden 8. augusta (TASR) - Medziročný rast inflácie v Nemecku sa v júli 2023 spomalil tak, ako naznačil predbežný odhad. TASR o tom informuje na základe spresnených údajov, ktoré v utorok zverejnil spolkový štatistický úrad Destatis.

Podľa Destatisu sa index spotrebiteľských cien v najväčšej európskej ekonomike v júli 2023 zvýšil medziročne o 6,2 % po náraste o 6,4 % v predchádzajúcom mesiaci. Napriek poklesu sa júlová miera inflácie stále drží vysoko nad cieľom Európskej centrálnej banky, ktorým je inflácia na úrovni 2 %.

Štatistiky ukázali, že rast cien energetických produktov sa v júli 2023 zrýchlil na 5,7 % z 3 % v júni (a 2,6 % v máji 2023). Najviac k tomu prispel vývoj cien elektriny, ktoré v júli stúpli o 17,6 % (o 10,5 % v júni). Ale citeľne zdraželi aj pevné palivá (12,8 %) a zemný plyn (8,5 %). Naopak, výrazne klesli ceny produktov z minerálnych olejov (-7,8 %), a najmä ceny vykurovacieho oleja (-35,5 %). Aj motorové palivá stáli menej ako pred rokom (-4,9 %).

Bez cien energií bola miera inflácie v Nemecku v júli 2023 na úrovni 6,2 %.

Na júlovú infláciu mal naďalej vplyv najmä vývoj cien potravín, ktoré medziročne vzrástli o 11 % po zvýšení o 13,7 % v júni 2023.

Jadrová inflácia bez nestálych cien energií a potravín v júli klesla na 5,5 % z júnových 5,8 %, ale stále zostáva vysoká. To ukazuje, akú významnú úlohu zohrávajú v súčasnosti ceny potravín pri celkovej inflácii.

V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v Nemecku v júli zvýšili o 0,3 %.

Harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP), ktorý sa v celej Európskej únii určuje na základe jednotnej metodiky, v Nemecku v júli vzrástol medziročne o 6,5 % a medzimesačne o 0,5 %.