Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Ekonomika

Rezort financií sľubuje dodržanie deficitu 4,6 %, našlo 600 mil. eur

Ilustračné foto Foto: TASR

Pripravované kroky pozostávajú podľa materiálu z reštriktívnych opatrení v štátnom rozpočte a prehodnotenia niektorých výdavkov štátu.

Bratislava 4. septembra (TASR) - Rozpočtovaný cieľ deficitu verejných financií na tento rok na úrovni 4,6 % hrubého domáceho produktu (HDP) nie je možné naplniť v rámci parametrov schválených minulou vládou.

Identifikované riziká, ku ktorým patrí nerozpočtovanie viacerých výdavkových položiek a nadhodnotenie niektorých príjmov, ho v súčasnosti podľa Ministerstva financií (MF) SR posúvajú na hodnotu 5,3 % HDP.

"Súčasná vláda však aj napriek nepriaznivému vývoju rozpočtu deklaruje záväzok dodržať rozpočtový cieľ na tento rok," konštatuje rezort financií v správe o opatreniach na udržanie plánovaného deficitu, o ktorej bude v stredu (5.9.) rokovať vládny kabinet.

Pripravované kroky pozostávajú podľa materiálu z reštriktívnych opatrení v štátnom rozpočte a prehodnotenia niektorých výdavkov štátu. Okrem toho sa majú už tento rok prejaviť aj parlamentom schválené zmeny v dôchodkovom systéme, osobitný odvod pre banky a regulované subjekty či novela zákona o správnych poplatkoch. Celkovo si MF od týchto opatrení sľubuje 601,2 milióna eur alebo 0,84 % HDP.

Najviac, 215 miliónov eur, má priniesť zníženie príspevkov do 2. piliera a jeho dočasné otvorenie. Viazanie výdavkov štátneho rozpočtu ušetrí podľa rezortu financií 120 miliónov eur a zabezpečenie núdzových zásob ropy mimo okruh verejných financií ďalších 95 miliónov eur. Mimoriadnym zdanením bánk a regulovaných subjektov má štát ešte v tomto roku získať takmer 90 miliónov eur. Podľa MF ďalšie peniaze donesie riešenie problémov v rámci eurofondov či zvýšenie poplatku pri registrácii automobilov.