Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Minister financií Mikloš sa rozlúčil v Bruseli s rezortnými kolegami

Ivan MiklošFoto: TASR/Pavel Neubauer

Odchádzajúci minister uviedol, keď po voľbách v roku 2010 prišiel do Bruselu, najhorúcejšou témou bola pomoc pre Grécko. Na konci svojho mandátu je Grécko stále aktuálnou témou.

Brusel 13. marca (TASR) – Minister financií SR Ivan Mikloš sa dvojdňovou účasťou v Bruseli, najskôr na zasadaní ministrov financií eurozóny a dnes na rokovaní šéfov financií zo všetkých členských krajín EÚ, rozlúčil so svojimi rezortnými kolegami. Bol ešte pri tom, keď Euroskupina definitívne schválila druhý záchranný úver Grécku vo výške 130 miliárd eur.

Ivan Mikloš priznal, že keď v roku 2010 začal chodiť na ministerské stretnutia eurozóny mnohí jeho kolegovia mali odsudzujúce pohľady kvôli tomu, že Slovensko nechcelo podporiť prvý balík finančnej pomoci pre Grécko. Dokonca aj predseda Euroskupiny, luxemburský premiér Jean-Claude Juncker, nechápal, prečo Slovensko nechce byť solidárne s Gréckom.

Mikloš počas svojej poslednej návštevy v Bruseli vo funkcii ministra uviedol, že sú s Junckerom dobrí priatelia, dokonca ešte z čias, keď sa stretnutia Euroskupiny ani nekonali. Viacerí ministri mu dnes – s odstupom času – povedali, že Slovensko malo pravdu pri prvom záchrannom programe pre Grécko.

Napriek tomu si Mikloš myslí, že v pondelok večer odsúhlasený druhý záchranný program pre Atény má šancu na úspech, ak budú dodržané dve základné podmienky.

"Zásadné riziko je v dodržiavaní záväzkov. Všetci deklarovali, že ak Grécko splní, k čomu sa zaviazalo, a ak vonkajšie podmienky nebudú horšie ako sa dnes zdá, že budú, tak potom by to mohlo fungovať," povedal Mikloš.

Tieto dve základné podmienky musia fungovať. Jedna je v rukách gréckej vlády, čo znamená, že Atény musia dôsledne splniť všetky dané záväzky. Tá druhá je vo vonkajšom prostredí, ktoré sa podľa Mikloša ministra ukazuje, že nemusí byť horšie ako sa zdalo, takže krátkodobé vyhliadky pre túto krajinu sú pomerne slušné.