Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Ministerka G. Matečná odovzdá Skalickému rubínu chránené označenie EÚ

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Slávnostné odovzdávanie sa uskutoční 26. januára v Skalici.

Skalica 16. januára (TASR) – Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná (nominantka SNS) odovzdá Skalickému rubínu chránené označenie pôvodu v Európskej únii. Slávnostné odovzdávanie sa uskutoční 26. januára v Skalici, informoval predseda občianskeho združenie Vínna cesta Záhorie (OZ VCZ) Ľudovít Bránecký.

Chránené označenie pôvodu v Európskej únii, ktoré zabezpečuje vysoký stupeň ochrany takejto značky, neobmedzuje jeho výrobcov pri jej používaní, pokiaľ dodržujú schválenú špecifikáciu, ktorá je uverejnená a všetkým dostupná na úrovni európskych právnych predpisov, spresnil predseda OZ VCZ.

Skalický rubín musí byť vyrobený len z hrozna dopestovaného na presne ohraničenom katastrálnom území mesta Skalica a hranicami katastrálnych území obcí Mokrý Háj, Popudinské Močidľany, Prietržka, Radošovce a Vrádište.

Skalický rubín charakterizuje plná chuť, výrazný obsah antioxidantov a farba, od ktorej sa odvíja aj jeho historický názov . „Iniciátorom prvého kroku ochrany dedičstva vinohradníctva a vinárstva v Skalici bolo v roku 2010 občianske združenie Vínna cesta Záhorie,“ doplnil Bránecký.