Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Ekonomika

Ministri vnútra podpísali odloženú dohodu o budúcoročnom rozpočte EÚ

Dnešné podpísanie dohody o korekciách rozpočtu na rok 2012 a podobe rozpočtu na rok 2013 bolo možné vďaka tomu, že pred dvoma dňami sa podarilo dosiahnuť pokrok v rokovaniach s EP.

Brusel 6. decembra (TASR) - Rada EÚ pre vnútorné záležitosti, čiže ministri vnútra všetkých 27 členských štátov únie, dnes súhlasila so schválením rozpočtu EÚ na rok 2013, ako aj s korekciami deficitného rozpočtu na rok 2012, v ktorom je urgentne potrebné vykryť neuhradené výdavky napríklad v programe Erasmus.

Európsky parlament (EP) bude o nových rozpočtových úpravách hlasovať budúci týždeň 12. decembra.

Európska komisia (EK) pôvodne požadovala doplatky od členských štátov vo výške 9 miliárd eur na korekciu tohoročných výdavkov únie. Nakoniec sa zrodila kompromisná suma 6 miliárd eur, aj keď EP počas rokovaní požadoval pridať ešte 2,9 miliardy eur. Podľa medziinštitucionálnej dohody sa na nedoplatky vyčlenila dodatočná suma 100,46 milióna eur, ktorá bude "pozbieraná" z rôznych rozpočtových položiek.

Podoba budúcoročného rozpočtu únie je nakoniec určená sumou 132,84 miliardy eur alebo 0,99 % HNP únie pre priame výdavky, čo predstavuje nárast o 2,4 % voči tohtoročnému rozpočtu a 150,9 miliardy eur pre celkové záväzky EÚ, čo je nárast voči roku 2012 o 1,6 %.

Voči pôvodnému plánu komisie ide skôr o mierne úpravy, keďže EK naprojektovala budúcoročné výdavky vo výške 137,8 miliardy eur a celkové záväzky v sume 151 miliárd eur.

Ministri vnútra EÚ schválili dohodu, ktorú sa v novembri nepodarilo podpísať ministrom financií, a to vďaka právnemu opatreniu, ktoré poskytuje mandát ministrom, aby podpisovali dokumenty aj za iné rezorty než tie, ktorým šéfujú.

Ministri financií tento dokument nemohli podpísať, lebo EP prerušil rokovania v rámci takzvaného zmierovacieho výboru o nedokončených rozpočtových otázkach. Stanovisko EP bolo jasné - predtým, ako prijmú rozpočet na budúci rok, musia členské štáty zaplatiť za tohoročné výdavky, na ktorých sa vlani zhodli s Európskou komisiou.

Dnešné podpísanie dohody o korekciách rozpočtu na rok 2012 a podobe rozpočtu na rok 2013 bolo možné vďaka tomu, že pred dvoma dňami sa podarilo dosiahnuť pokrok v rokovaniach s EP. Europoslanci z rozpočtového výboru oznámili, že si neželajú, aby sa tento rok skončil bez prijatia rozpočtu na budúci rok a aby celoeurópske projekty, ako napríklad výmenný program Erasmus, zostali bez finančného krytia.