Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Ekonomika

MMF nemieni diskutovať so Srbskom o úvere, ale o centrálnej banke

Foto: TASR/AP

Medzinárodný menový fond Fvo februári tohto roka zmrazil pohotovostný úver za vyše miliardu eur po tom, čo bývalá srbská vláda nesplnila podmienky v oblasti rozpočtového deficitu a štátneho dlhu.

Belehrad 24. augusta (TASR) - Medzinárodný menový fond (MMF) dnes ostro odmietol výzvy Srbska na urýchlené rozhovory o novom úvere a uviedol, že jeho zástupcovia, ktorí pricestujú do krajiny na budúci mesiac, sa zamerajú skôr na obmedzovanie nezávislosti centrálnej banky vládou.

Nová vládna koalícia na čele so socialistami vyzvala na okamžité rokovania o novej úverovej dohode s MMF. Ten vo februári tohto roka zmrazil pohotovostný úver za vyše 1 miliardu eur po tom, čo bývalá srbská vláda nesplnila podmienky v oblasti rozpočtového deficitu a štátneho dlhu. Zástupca MMF Bogdan Lissovolik však povedal, že plánovaná septembrová misia fondu nebude rokovať o žiadnom novom úvere, namiesto toho plánuje diskutovať o najnovšom rozhodnutí vlády posilniť kontrolu nad Národnou bankou Srbska.

Boj o kontrolu nad menovou politikou v krajine vyvolal ostré reakcie MMF, Svetovej banky a Európskej únie, do ktorej Srbsko plánuje vstúpiť. Nová vláda chce zvýšením kontroly nad bankou docieliť, aby centrálna banka uvoľnila menovú politiku a podporila tak hospodársky rast. Sľubuje si od toho zníženie nezamestnanosti v krajine, ktorá dosahuje 25 %.

Ďalší problém predstavuje podľa MMF vysoký rozpočtový deficit, ktorý dosahuje 7,1 % hrubého domáceho produktu (HDP) a štátny dlh na úrovni takmer 55 % HDP. To je omnoho viac než MMF odporúča pre reformujúce sa ekonomiky podobné tej srbskej.