Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

MMF od Maďarska očakáva zrušenie krízových daní aj zníženie dôchodkov

Foto: TASR/AP

Podmienky, ktoré požaduje Medzinárodný menový fond a Európska únia od Maďarska za poskytnutie bezpečnostnej finančnej záruky, sú pre Maďarsko neprijateľné, vyhlásil premiér Viktor Orbán.

Budapešť 6. septembra (TASR) – Medzinárodný menový fond (MMF) požaduje od Maďarska za poskytnutie úveru zrušenie krízových daní, zdanenie bánk, zvýšenie dane z príjmu fyzických osôb, zrušenie rodinných prídavkov, ale aj zníženie dôchodkov.

Maďarský premiér Viktor Orbán o tom informoval v stredu (5.9.) večer v západomaďarskom Sárvári poslancov vládneho bloku Maďarský občiansky zväz-Fidesz a Kresťanskodemokratická ľudová strana (KDNP).

Zoznam podmienok zverejnili dnes viaceré maďarské médiá odvolávajúc sa na nemenovaných účastníkov dvojdňovej schôdze frakcií Fidesz-KDNP. Podľa denníka Népszabadság medzi podmienkami fondu figuruje aj zvýšenie veku odchodu do dôchodku, zrušenie daňových výhod pre rodiny, zníženie miezd, ako aj odvolanie dane z finančných transakcií.

Orbán nedávno verejne vyhlásil, že MMF očakáva od Maďarska, aby zaviedlo daň z nehnuteľnosti, aby zrušilo proces regulácie cien energií a aby znížilo výdavky na hromadnú prepravu osôb.

Podľa Népszabadságu Orbán postoj vlády k uvedeným podmienkam v stredu neprezentoval, urobí tak zrejme dnes.

Poslanci KDNP na schôdzke svojej frakcie, ktorá sa uskutočnila pred sárvárskym spoločným rokovaním s parlamentnou frakciou Fideszu, deklarovali, že budú trvať na zachovaní sociálnych opatrení Orbánovej vlády, najmä na zachovaní daňových výhod pre rodiny.

V zmysle pôvodných plánov by rokovania Maďarska s MMF a s Európskou úniou, ktoré sa začali 17. júla, mali pokračovať v septembri.


Socialisti vyzvali Orbána, aby prestal klamať

Viktor Orban ilustračné foto
Foto: TASR/AP
Maďarská socialistická strana (MSZP) dnes vyzvala premiéra Viktora Orbána, aby „prestal klamať a prestal s reštriktívnou politikou zbedačujúcou krajinu“. Hovorca opozičnej strany Zsolt Török to vyhlásil v reakcii na zverejnenie podmienok, ktoré Medzinárodný menový fond (MMF) určil Maďarsku v rámci rokovaní o úverovom programe.

Podľa maďarskej tlačovej agentúry MTI hovorca MSZP zdôraznil, že zo zoznamu podmienok MMF je zrejmé, že sa Orbánova vláda pripravuje na ďalšie reštriktívne kroky. „Zdôvodní ich nie vlastnou tragickou hospodárskou politikou, ale nutnosťou dohody s MMF,“ povedal Török.

„Systém rovnej dane z príjmu fyzických osôb, zbytočné vyhadzovanie peňazí na luxus, ale aj unáhlené nákupy podnikov ohrozili nielen ekonomiku celej krajiny, ale sťažili aj život ľudí. Z nich mnohí hladujú a sú na mizine,“ dodal socialistický politik.

Orbán by podľa neho mal dať jednoznačnú odpoveď, prečo vláda pokračuje v rokovaniach s MMF, ak fond predložil Maďarsku takéto neprijateľné podmienky.

V. Orbán: Podmienky MMF a EÚ sú neprijateľné, úver za túto cenu nepotrebujeme

Podmienky, ktoré požaduje Medzinárodný menový fond (MMF) a Európska únia od Maďarska za poskytnutie bezpečnostnej finančnej záruky, sú pre Maďarsko neprijateľné. Vyhlásil to dnes maďarský premiér Viktor Orbán odvolávajúc sa na rozhodnutie parlamentných poslancov vládneho bloku Maďarský občiansky zväz-Fidesz a Kresťanskodemokratická ľudová strana (KDNP), ktorí rokovali od stredy (5.9.) v západomaďarskom Sárvári.

Orbán na spoločenskej sieti Facebook na videozázname povedal, že listina podmienok MMF a EÚ je dlhá, pričom tie podmienky neslúžia záujmom Maďarska. Preto parlamentná frakcia Fideszu a KDNP zaujala stanovisko, že za túto cenu by sa Maďarsko nemalo uchádzať o úverový program. Premiér dodal, že sa stotožňuje s týmto názorom.

"Frakcia nás poverila, aby sme vypracovali alternatívny návrh pre rokovania s MMF a EÚ. V nadchádzajúcich dňoch budeme na ňom pracovať," oznámil Orbán.