Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Model agentúry núdzových zásob ropy by mal zabezpečiť 450 mil. eur

Zásobníky ropy spoločnosti Transpetrol v Budkovciach. Foto: TASR/František Iván

Agentúra pre núdzové zásoby ropy a ropných výrobkov SR by mala mať formu akciovej spoločnosti so základným imaním 25.000 eur.

Bratislava 7. marca (TASR) - Navrhovaný model Agentúry pre núdzové zásoby ropy a ropných výrobkov SR by mal zabezpečiť pre štát počas najbližších troch rokov finančné prostriedky vo výške približne 450 miliónov eur.

"Pri predaji núdzových zásob je možné uvažovať s predajom 520.000 m3 ropy a 340.000 m3 ropných výrobkov. Navrhnutý systém financovania zabezpečí, že agentúra bude samofinancovateľná," konštatuje sa v Informácii Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR o návrhu riešenia správy núdzových zásob ropy a ropných výrobkov, ktorý dnes prerokovala a vzala na vedomie vláda SR.

Systém núdzových zásob ropy a ropných výrobkov sa momentálne financuje zo štátneho rozpočtu SR, pričom finančné zdroje do rozpočtu sa od roku 2011 získavajú zákonom určenou výškou príspevku zo špecifikovaných ropných výrobkov, ktoré uvoľňujú ropné spoločnosti do daňového voľného obehu.

Tvorba a udržiavanie núdzových zásob ropy a ropných produktov patrí v súčasnosti v každej krajine nedisponujúcej dostatočnými vlastnými prírodnými rezervami ropy a/alebo rafinérskymi kapacitami medzi jednu z jej hlavných priorít. Neplnenie tejto povinnosti členskou krajinou EÚ sa považuje za porušenie prístupovej zmluvy k EÚ a môže jej byť na podnet Európskej komisie (EK) uložená sankcia. Úroveň núdzových rezerv členských krajín pravidelne monitoruje EK.

Agentúra pre núdzové zásoby ropy a ropných výrobkov SR by mala mať formu akciovej spoločnosti so základným imaním 25.000 eur. Agentúra bude po založení ústredným subjektom správy zásob namiesto SŠHR. Mala by zabezpečovať obstarávanie, udržiavanie a obmieňanie ropy a ropných produktov pre tieto povinné subjekty za odplatu vypočítanú na základe oprávnených nákladov. Bude vlastniť núdzové zásoby v rozsahu eurosmernice, teda zodpovedajúcom 90 dňom priemerného denného čistého dovozu alebo 61 dňom priemernej dennej domácej spotreby podľa toho, ktorá z týchto hodnôt je vyššia. Núdzové zásoby sa nebudú môcť použiť na zabezpečenie záväzkov, byť predmetom exekúcie ani majetkom podliehajúcim konkurzu. Spoločný podnik Transpetrolu, a. s., a SŠHR by mal v agentúre vlastniť 70 %, súkromné odvetvie 30 %.