Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Agentúra Moody's znížila rating SPP na Baa1

Foto: TASR/Michal Svítok

Rozhodnutie Moody's odráža prehodnotenie obchodného profilu SPP a finančných rizík ohrozujúcich firmu.

Bratislava/Londýn 11. júna (TASR) - Agentúra Moody's Investors Service znížila rating spoločnosti Slovenský plynárenský priemysel, a.s., (SPP) na Baa1 z A2. Ukončila tak revíziu ratingu SPP, ktorú začala 17. decembra 2012. Informovala o tom agentúra Moody's.

Rozhodnutie Moody's odráža prehodnotenie obchodného profilu SPP a finančných rizík ohrozujúcich firmu. K tomu treba pripočítať fakt, že agentúra očakáva zvýšenie zadlženia SPP, keďže akcionári budú chcieť maximalizovať výšku dividend.

Rating na úrovni Baa1 je podporený vysokým podielom aktivít v oblasti prepravy, distribúcie a skladovania plynu na hotovostných tokoch SPP. Naopak, negatívny vplyv na rating má nepredvídateľný segment dodávok plynu. Vplyv na ziskovosť tohto segmentu má negatívny rozdiel medzi cenami plynu v rámci dlhodobých kontraktov, takzvaných take-or-pay kontraktov, a veľkoobchodnými cenami plynu. Tento rozdiel ešte prehlbujú problémy spojené s regulačným segmentom dodávok, ktorý je vystavený politickým zásahom.

Moody's tiež berie do úvahy finančnú politiku, na ktorej sa dohodli majitelia SPP, teda slovenská vláda a spoločnosť Energetický a průmyslový holding (EPH). Vláda a EPH sa snažia maximalizovať distribúciu dividend v rámci akcionárskej dohody, čo povedie k nárastu zadlženosti z terajšej nízkej úrovne.

Agentúra tiež upozornila na pokračujúcu neistotu týkajúcu sa potenciálnej reorganizácie skupiny SPP, ktorú ohlásila slovenská vláda 12. decembra 2012. Dohoda medzi slovenskou vládou a EPH počíta s možnosťou reorganizácie, ktorá by viedla k zmene vlastníctva SPP. Výsledkom reorganizácie by bolo, že SPP získa 51 % vo svojich kľúčových dcérskych spoločnostiach, vrátane Eurostream, SPP-distribúcia a SPP-Storage. To by znamenalo dôležitú zmenu v štruktúre skupiny a veriteľskej pozície na úrovni SPP.