Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

Moody's zhoršila výhľad slovenského bankového systému na negatívny

Ilustračné foto Foto:

Ratingová agentúra Moody's sa domnieva, že oslabenie podnikateľského prostredia stlačí ziskovosť bánk na Slovensku.

Miláno 28. marca (TASR) - Ratingová agentúra Moody's zhoršila výhľad slovenského bankového systému zo stabilného na negatívny. Dôvodom je riziko spomalenia rastu ekonomiky a pokles kvality aktív v bankovom systéme. Uvádza sa v novej prognóze pre bankový systém, ktorú dnes zverejnila Moody's Investors Service na svojej internetovej stránke.

Moody's predpovedá, že spomalenie ekonomiky celej Európskej únie bude mať negatívny vplyv aj na podnikateľské prostredie na Slovensku, a tým aj na kvalitu bankových aktív, čo v konečnom dôsledku povedie k zníženiu ziskov bankového sektora. Tieto faktory tak prispeli k zhoršeniu celkového výhľadu sektora, ktorý má pritom dostatok likvidity a primerané kapitálové rezervy.

Slovensko je totiž malá a otvorená ekonomika, ktorej výkon závisí najmä od zahraničného dopytu. Krajina je významnou mierou naviazaná na vývoj v Európe, a predovšetkým na kľúčových obchodných partnerov Nemecko a Česko. A práve závislosť slovenskej ekonomiky od proexportne orientovaného priemyslu predstavuje najväčšie riziko pre bankový sektor a jeho hospodárske výsledky. Pokles výroby bude mať totiž za následok zvýšenie nezamestnanosti a v dôsledku toho nárast zlých, nesplácaných úverov.

Moody's predpovedá, že tempo rastu hrubého domáceho produktu (HDP) Slovenska sa v tomto roku spomalí na 1,7 % z vlaňajších 3,1 % a z 4 % v roku 2010. A riziko väčšieho spomalenia hospodárstva stále pretrváva, keďže neistota brzdí rast dôvery podnikateľov aj spotrebiteľov v ekonomiku, a to nielen na Slovensku, ale v celej eurozóne.

Preto aj napriek zotaveniu bankového sektora a návratu k solídnym ziskom v uplynulých dvoch rokoch sa Moody's domnieva, že oslabenie podnikateľského prostredia stlačí ziskovosť bánk na Slovensku. Na príčine je viacero makroekonomických a domácich faktorov - napríklad spomalenie toku úverov, zvýšenie strát z nesplácaných úverov v dôsledku rastúcej nezamestnanosti, či nová banková daň, ktorú finančné ústavy budú prvýkrát platiť v tomto roku.

Zhoršenie výhľadu na negatívny pritom znamená, že agentúra môže v budúcnosti znížiť rating bankového sektora na Slovensku.