Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Agrorezort: O podpore na ekosystémové služby sme informovali

Foto: TASR/Milan Kapusta

Ministerstvo tvrdí, že podalo informácie v predstihu. Záujemcovia preto mali dostatok času na to, aby si stihli pripraviť všetky potrebné podklady. Reagovalo na brífing poslanca Zs.Simona.

Bratislava 13. novembra (TASR) - Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR o podpore určenej na ekosystémové služby informovalo v dostatočnom časovom predstihu, na tlačovej konferencii ju kompletne predstavilo ešte začiatkom októbra. Uviedla to Zuzana Peiger Ačjaková z MPRV v reakcii na brífing nezaradeného poslanca Národnej rady SR Zsolta Simona ohľadom podpory agrorezortu na plnenie mimoprodukčných funkcií lesov. Záujemcovia preto podľa nej mali dostatok času na to, aby si stihli pripraviť všetky potrebné podklady.

"Pán poslanec Simon zasa raz preukázal, že nevie čítať zákony. Vo vyhláške je totiž jasne uvedené, že o podporu sa môže uchádzať len právnická alebo fyzická osoba – podnikateľ. Podľa zákona o lesoch musí každý obhospodarovateľ lesa (aj fyzické osoby) zamestnávať odborného lesného hospodára. Otázkou teda je, ako pán poslanec Simon obhospodaroval les, ktorý vlastní, bez toho, aby zamestnával odborného lesného hospodára. Ak sa tak totiž udialo, porušil zákon o lesoch," priblížila Peiger Ačjaková.

Simon na brífingu uviedol, že výzva na poskytnutie podpory na plnenie mimoprodukčných funkcií lesov je len pre vyvolených, pretože je takmer nemožné pre krátky čas ju stihnúť. Oprávnení majú krátky čas na obstaranie požadovaných potvrdení z úradov. Výzva je podľa neho tiež diskriminačná, lebo požaduje od vlastníkov lesov - nepodnikateľov napríklad potvrdenie o tom, že nezamestnávajú nelegálne pracovníkov, ktoré im nie je možné vydať.

Žiadateľom o podporu podľa MPRV môže byť osoba, ktorá je evidovaná ako obhospodarovateľ lesa v programe starostlivosti o lesy v čase predloženia žiadosti o podporu. Výška podpory bude vypočítaná ako súčet súčinov výmer obhospodarovaných lesných porastov v hektároch za príslušný hospodársky súbor lesných typov a sadzby za hospodársky súbor lesných typov. Uvedený súčin sa urobí osobitne pre porasty pestované prírode blízkym spôsobom. Priemerná sadzba na jeden hektár bude 5,56 eura. MPRV SR v októbri odhadlo, že počet žiadostí o podporu by mohol dosiahnuť číslo 1150. Predpokladaný dátum vyplatenia podpory je 10. december 2017.