Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Medzinárodný vyšehradský fond podporil približne 6000 projektov

Ilustračné foto. Foto: TASR - František Iván

Medzinárodný vyšehradský fond založili na základe iniciatívy Slovenska.

Bratislava 9. júna (TASR) – Medzinárodný vyšehradský fond podporil približne 6000 projektov v krajinách V4, Východného partnerstva a západného Balkánu sumou takmer 96 miliónov eur. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR si dnes pripomína 20. výročie založenia MVF. TASR o tom informoval tlačový odbor rezortu diplomacie.

"Vážime si, že táto medzinárodná inštitúcia sídli v Bratislave a za uplynulé roky sa stala pevnou súčasťou diplomatického a spoločenského života," uviedlo ministerstvo.

Dodalo, že primárnym cieľom fondu je prostredníctvom projektov a grantov úspešne stimulovať spoluprácu medzi občanmi, mimovládnymi organizáciami, verejnými a vzdelávacími inštitúciami a neziskovými organizáciami vo vyšehradskom regióne, ale aj mimo neho.

Medzinárodný vyšehradský fond založili na základe iniciatívy Slovenska. Plán na jeho vytvorenie schválili na schôdzke predsedov vlád vyšehradských štátov v máji 1999 v Bratislave. Formálnu Dohodu o založení MVF podpísali v júni 2000 v Štiříne pri Prahe. "Výročie existencie MVF si krajiny V4 pripomínajú spoločnou deklaráciou ministrov zahraničných vecí a filmovou prezentáciou o jeho aktivitách," dodal rezort diplomacie.