Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Začiatok prác na moste v Kurimanoch určí až vyšetrovateľ

Na snímke odpal zvyšku podpornej konštrukcie mosta pri Kurimanoch Foto: TASR/Oliver Ondráš

Na moste v súčasnosti ešte prebieha vyšetrovanie.

Bratislava 28. januára (TASR) – Začiatok stavebných prác na moste v Kurimanoch určí až vyšetrovateľ.

Rozostavaný most, ktorý sa nachádza na diaľnici D1 medzi Jánovcami a Jablonovom, sa zrútil 2. novembra minulého roka. Nešťastie si vyžiadalo smrť štyroch ľudí, deviati ďalší boli zranení.

O páde mosta informuje ministerstvo dopravy v správe o opatreniach pre objasnenie situácie po páde mosta, ktorú predkladá na januárovú schôdzu Národnej rady (NR) SR. Tá sa začne v utorok 29. januára.

Zrútený betónový most vo výstavbe pri obci Kurimany, okr. Levoča, 2. novembra 2012.
Foto: TASR/
Podľa pôvodnej správy, ktorá bola zverejnená na internetovej stránke NR SR, sa mala výstavba na moste začať 15. marca. Správa, ako aj termín začiatku výstavby však nebol podľa ministerstva dopravy správny.

"Na webovej stránke NR SR sa dnes objavila neautorizovaná verzia správy, ktorá nebola podpísaná ministrom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja," vysvetlil hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa.

V súčasnosti by sa tak podľa jeho slov už mala na internete objaviť správna verzia správy. V nej sa uvádza, že termín ukončenia vyšetrovania a začiatok výstavby závisí od rozhodnutia policajného vyšetrovateľa.

Po tragédii sa zastavili stavebné práce na celom diaľničnom úseku z Jánoviec po Jablonov. Tie sa s výnimkou samotného mosta v Kurimanoch obnovili 6. decembra 2012. Na moste v súčasnosti ešte prebieha vyšetrovanie. "O jeho priebehu nemáme a ani nemôžeme mať podrobné informácie až do doby jeho ukončenia," uvádza ministerstvo dopravy v správe. Preto zatiaľ podľa rezortu nie je možné definitívne určiť skutočnú príčinu katastrofy.

Na výstavbe úseku D1 z Jánoviec po Jablonov sa podieľalo združenie firiem Váhostav-SK a Bögl a Krýsl. Zodpovednosť za výstavbu mosta pri Kurimanoch mala druhá spoločnosť v konzorciu, Bögl a Krýsl.