Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Richter: Pre ELA sme ponúkli skúsenosti, vzdelávanie aj dopravnú sieť

Na archívnej snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter. Foto: TASR/Martin Baumann

Slovensku vyjadrilo podporu pri hlasovaní v rade 15 krajín EÚ, medzi nimi napríklad Veľká Británia, ale aj krajiny Vyšehradskej štvorky (V4), či niektoré severské štáty.

Luxemburg 13. júna (TASR) – Slovensko v boji o Európsky orgán práce (ELA) ponúklo viaceré výhody. Medzi ne patrí dobrá dopravná infraštruktúra, medzinárodné vzdelávanie, ale aj skúsenosti s pracovným trhom a mobilitou. Uviedol to vo štvrtok slovenský minister práce Ján Richter (Smer-SD) po rokovaní Rady pre zamestnanosť, sociálnu politiku, zdravie a spotrebiteľské záležitosti v Luxemburgu.

"Pre mňa je dôležité, že sme boli úspešní, že nám vyjadrila väčšina krajín podporu, s tým uznávajú aj doterajšiu prácu vlády, ako aj moje úsilie," vyhlásil Richter.

Slovensko prvýkrát získa európsku inštitúciu. ELA bude sídliť v priestoroch, kde mala byť pôvodne Európska lieková agentúra, ktorú nakoniec získalo Holandsko. "Dnes bol piaty pokus, čo sa Slovensko uchádzalo o podporu nejakej európskej inštitúcie. Som presvedčený o tom, že toto je veľmi dôležitý krok. ELA je o budúcnosti EÚ. Mobilita pracovnej sily je niečo, s čím sa budeme stretávať," konštatoval Richter.


Zdroj: tvnewsroom.consilium.europa.eu

Slovensku vyjadrilo podporu pri hlasovaní v rade 15 krajín EÚ, medzi nimi napríklad Veľká Británia, ale aj krajiny Vyšehradskej štvorky (V4), či niektoré severské štáty. "Ponúkli sme skúsenosti, ktoré sa týkajú vysielania, ale aj prijímania pracovníkov. Ponúkli sme aj isté premostenie starej a novej Európy, Bratislava toto kritérium spĺňa. Ponúkli sme veľmi dobrú dopravnú tepnu. Jeden z hlavných princípov sme postavili na ľuďoch, aby bolo o nich postarané, ponúkame aj medzinárodné vzdelávanie, ako aj budovu, ktorá je veľmi dobre pripravená," zhodnotil Richter.

Slovensko má podľa ministra teraz dva mesiace na to, aby vykonalo priestorové úpravy, o ktoré požiada Európska komisia. "Od 1. októbra nastúpi prvých 26 zamestnancov, ktorí sčasti prejdú z Bruselu a sčasti budú prijímaní a budú môcť nastúpiť do Bratislavy. Do konca októbra by sa malo uskutočniť aj prvé stretnutie správneho orgánu, ktorý bude riadiť ELA," priblížil Richter.

V dozornej rade inštitúcie bude mať zastúpenie každá členská krajina EÚ. "Slovensko sa nebude uchádzať o predsedu rady, ale veľmi vážne rozmýšľame o podpredsedovi správnej rady. Takisto výkonný manažér, riaditeľ by mal byť z iných krajín," uviedol Richter s tým, že o slovenskom zástupcovi v ELA by chcel rokovať aj s kabinetom Petra Pellegriniho (Smer-SD).

Slovensku zablahoželala k získaniu sídla ELA aj eurokomisárka pre zamestnanosť, sociálne záležitosti, zručnosti a pracovnú mobilitu Marianne Thyssenová. Priblížila, že v Bruseli odštartuje kreovanie agentúry a následne sa presunie na Slovensko. "Ak chceme spravodlivé pravidlá na trhu práce, ktoré sú našim cieľom, tak ELA nám v tomto výrazne pomôže," uviedla Thysennová s tým, že pravidlá sa týkajú napríklad vysielania zamestnancov či regulácie sociálneho zabezpečenia pracovníkov. "ELA je tiež dôležitou súčasťou balíčka na podporu mobility pracovnej sily," dodala Thysennová.




NA SLOVENSKU BUDE SÍDLO EURÓPSKEHO ORGÁNU PRÁCE



Európsky orgán práce (ELA) bude sídliť v Bratislave. Vo štvrtok o tom rozhodla Rada pre zamestnanosť, sociálnu politiku, zdravie a spotrebiteľské záležitosti v Luxemburgu.

Na Slovensku tak vznikne prvá inštitúcia Európskej únie. Slovensko na rokovaní rady zastupoval minister práce Ján Richter (Smer-SD).



Slovensko o sídlo ELA súperilo s Bulharskom, Lotyšskom a Cyprom. Spočiatku sa chceli o sídlo tejto inštitúcie uchádzať aj Rumunsko a Chorvátsko.

Rezort práce má na sídlo ELA vytypovaný priestor v okolí autobusovej stanice a novej výstavby biznis centra na Landererovej ulici.

Na zriadení ELA sa definitívne dohodli Európsky parlament, Rada EÚ a Európska komisia 14. februára 2019. Hlavným poslaním inštitúcie bude zlepšiť implementáciu práva EÚ v oblasti cezhraničnej pracovnej mobility a koordinácie sociálneho zabezpečenia. Poskytovať bude napríklad informácie občanom a podnikom o ich právach a povinnostiach pri mobilite, bude koordinovať spoluprácu medzi členskými štátmi, najmä pokiaľ ide o vykonávanie spoločných inšpekcií. Zároveň bude pôsobiť ako mediátor v cezhraničných sporoch medzi členskými štátmi.

Odhaduje sa, že ročný rozpočet ELA sa bude pohybovať na úrovni 50 miliónov eur. Agentúra bude mať približne 140 zamestnancov, z toho 60 expertov, ktorých vyšlú členské štáty. Budú vykonávať aj úlohu národných styčných úradníkov.

(osobitná spravodajkyňa TASR Martina Rybanská)

ELA má sídliť v administratívnej budove na Landererovej v Bratislave


Slovensko navrhlo v oficiálnej ponuke pre sídlo Európskeho orgánu práce (ELA) novú administratívnu budovu na Landererovej v Bratislave, ktorú postavil developer J&T Real Estate (JTRE). Nachádza sa v novovznikajúcej štvrti Eurovea City. Pre TASR to potvrdil developer s tým, že budova ako jediná v súčasnosti spĺňa prísne technické požiadavky definované Európskou komisiou. Priestory budú k dispozícii od októbra 2019.

Nová administratívna budova v centre Bratislavy má 26.000 štvorcových metrov (m2) kancelárskych plôch. Prvé štyri podlažia slúžia ako parkovací dom s kapacitou 376 stojísk. Na 12. podlaží sa nachádza terasa pre všetkých nájomcov s rozlohou takmer 250 m2. Ďalšia terasa je umiestnená na štvrtom podlaží. Priamo v objekte bude pre zamestnancov k dispozícii vlastná kantína s kapacitou 270 miest. Budova využíva o 32 percent menej energie a spotreba pitnej vody je o polovicu nižšia ako v konvenčných budovách. K dispozícii sú aj nabíjacie stanice pre elektrické autá.

Prednosťami nehnuteľnosti sú podľa investora geografická poloha, priame spojenie na medzinárodné letisko vo Viedni a v Bratislave, diaľnica do Viedne, Prahy aj Budapešti.

Slovensko prvýkrát získa európsku inštitúciu. ELA bude sídliť v Bratislave. Vo štvrtok o tom rozhodla Rada pre zamestnanosť, sociálnu politiku, zdravie a spotrebiteľské záležitosti v Luxemburgu. Slovensko na rokovaní zastupoval minister práce Ján Richter (Smer-SD). Ten uviedol, že Slovensko v boji o ELA ponúklo viaceré výhody. Medzi ne patria dobrá dopravná infraštruktúra, medzinárodné vzdelávanie, ale aj skúsenosti s pracovným trhom a mobilitou.