Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Ekonomika

Nákladná doprava sa v júni 2023 doťahovala na hodnoty spred roka

Ilustračné foto. Foto: TASR - Štefan Puškáš

V rámci nákladnej dopravy v júni 2023 prepravili podniky evidované na Slovensku 19 miliónov ton tovaru.

Bratislava 24. augusta (TASR) - V rámci nákladnej dopravy v júni 2023 prepravili podniky evidované na Slovensku 19 miliónov ton tovaru. Ide o najlepší výsledok v tomto roku, napriek tomu objemy prepraveného tovaru po ceste aj železnici ešte nedosiahli vlaňajšie hodnoty. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Celkový pokles o 7,5 % bol ovplyvnený medziročným takmer tretinovým prepadom v ostatnej doprave. Viac ako dvojtretinový podiel na prepravených tonách tovaru tvorí dlhodobo cestná doprava, ktorá zaznamenala pokles o 4,3 %, a železničná doprava o 2,5 %.

Druhý z ukazovateľov charakterizujúci dopravu, výkony nákladnej dopravy, zohľadňujúci aj prepravné vzdialenosti, medziročne poklesol o 10 % a dosiahol v šiestom mesiaci takmer 3 miliardy tonokilometrov (tkm). Prepad bol ovplyvnený cestnou dopravou s nižšími výkonmi o 9,3 %, v rámci nej klesla predovšetkým neverejná nákladná doprava (realizujú ju nedopravné firmy, teda spoločnosti s iným hlavným predmetom podnikania ako je doprava). Výkony v ostatnej doprave sa znížili o tretinu.

Počet cestujúcich v osobnej doprave v júni 2023 medziročne vzrástol o 9,4 % a dosiahol 58,8 milióna osôb. Dvojciferne medziročne vzrástla rozhodujúca cestná doprava, pričom výrazne rástla hlavne preprava MHD, medziročne o viac ako štvrtinu. Cestujúcich vo vlakoch oproti rovnakému obdobiu minulého roka však ubudlo, železničná doprava zaznamenala v tomto roku prvýkrát pokles o 3,2 %.

Výkony osobnej dopravy zohľadňujúce aj dĺžku prepravy sa vyrovnali hodnotám spred pandémie, dosiahli 921 miliónov osobokilometrov a medziročne boli vyššie o 7,1 %. Prepravné výkony rástli výhradne po ceste, kde stúpli o 14,7 %. Počet osobokilometrov po železnici aj ostatnou dopravou bol približne rovnaký ako pred rokom.

V súhrne za 1. polrok roku 2023 v nákladnej doprave bolo prepravných 104,6 milióna ton tovaru, čo predstavovalo medziročný pokles o 11,6 %. Dopravné prostriedky osobnej dopravy využilo 344,6 milióna cestujúcich, čo predstavovalo medziročný rast o 15,8 %. Železnicou sa prepravilo viac pasažierov o 11,8 % a po ceste o 16,3 %.