Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 6. jún 2024Meniny má Norbert
< sekcia Ekonomika

Nároky na šéfa inšpektorov práce sa zmenia, schválili novelu zákona

Na snímke tabuľa s nápisom na budove, v ktorej sídli Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR na Špitálskej ulici v Bratislave Foto: TASR - Jaroslav Novák

Plénum schválilo aj pozmeňujúci návrh poslanca Jána Richtera (Smer-SD), ktorý upravuje kvalifikačné predpoklady riaditeľa inšpektorátu práce.

Bratislava 16. marca (TASR) – Namiesto funkcie hlavný inšpektor práce sa zavedie manažérska funkcia riaditeľ inšpektorátu práce bez povinnosti mať odbornú spôsobilosť inšpektora práce. Zachová sa však povinnosť päťročnej odbornej praxe v oblasti bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci (BOZP), pracovného práva alebo inšpekcie práce. Vyplýva to z novely zákona o inšpekcii práce z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR, ktorú v stredu schválilo plénum Národnej rady (NR) SR.

"Podmienky na vymenovanie do funkcie riaditeľa inšpektorátu práce sa navrhuje ustanoviť tak, aby sa rozšíril možný okruh vhodných kandidátov na túto funkciu," napísal rezort práce v predkladacej správe. Cieľom je takýmto spôsobom zefektívniť činnosť inšpektorátov práce. Riaditeľa inšpektorátu práce by mal naďalej vymenúvať a odvolávať na návrh generálneho riaditeľa Národného inšpektorátu práce minister práce.

Plénum schválilo aj pozmeňujúci návrh poslanca Jána Richtera (Smer-SD), ktorý upravuje kvalifikačné predpoklady riaditeľa inšpektorátu práce. Hovorí najmä o vysokoškolskom vzdelaní druhého stupňa. "Znenie návrhu, že riaditeľ inšpektorátu práce má po novom spĺňať len podmienku aspoň päťročnej predchádzajúcej praxe v oblasti BOZP, inšpekcie práce alebo pracovného práva považuje autor pozmeňujúceho návrhu za všeobecné a pre danú riadiacu pozíciu nedostatočné," odôvodnil Richter.

Prechodným ustanovením sa navrhuje kontinuálny prechod hlavných inšpektorov práce, ktorí boli vymenovaní pred 1. januárom 2023, do funkcie riaditeľa inšpektorátu práce podľa právnej úpravy účinnej od 1. januára 2023.

Upraví sa aj moment zápisu do centrálneho verejne prístupného zoznamu fyzických a právnických osôb, ktoré v predchádzajúcich piatich rokoch porušili zákaz nelegálneho zamestnávania. Zamestnávateľ by sa mal zapisovať do tohto zoznamu bezodkladne po nadobudnutí právoplatnosti rozhodnutia o uložení pokuty za porušenie zákazu nelegálneho zamestnávania.

V novele ministerstvo navrhlo tiež doplniť obsahové náležitosti protokolu o výsledku inšpekcie o poučenie o možnosti podať správnu žalobu voči protokolu. "Zároveň sa precizujú niektoré ustanovenia zákona a vychádzajúc z potrieb aplikačnej praxe orgánov verejnej moci sa upravujú podmienky poskytovania a podmienky vrátenia príspevkov podľa zákona o službách zamestnanosti, poskytovania podpory v čase skrátenej práce, povolenia zamestnávania štátnych príslušníkov tretích krajín a vydania povolenia na výkon činnosti agentúry dočasného zamestnávania," dodal rezort v materiáli.