Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

NBS: V SR pokračuje zisťovanie o financiách a spotrebe domácností

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Výsledkom zisťovania budú údaje o reálnych a finančných aktívach, pôžičkách a zadlženosti domácností, ako aj o príjmoch, spotrebe či dôchodkovom zabezpečení členov domácností.

Bratislava 16. novembra (TASR) - Štatistický úrad (ŠÚ) SR v týchto dňoch realizuje terénne zisťovanie pre Národnú banku Slovensku (NBS) s cieľom získať reálny obraz o finančných aktívach slovenských domácností. Tieto údaje budú použité aj pre posudzovanie toho, ako finančne zraniteľní sú obyvatelia Slovenska, informovala vo štvrtok NBS. Opytovatelia oslovujú domácnosti podľa vopred prísne stanovených podmienok.

Zisťovanie je súčasťou európskeho projektu HFCS (Household Finance and Consumption Survey), ktorý koordinuje Európska centrálna banka (ECB) a podieľajú sa na ňom všetky centrálne banky Eurosystému. Realizovať sa bude do 31. januára 2024 v takmer 4000 náhodne vybraných domácnostiach v 651 obciach a mestách Slovenska.

"Výsledkom zisťovania budú údaje o reálnych a finančných aktívach, pôžičkách a zadlženosti domácností, ako aj o príjmoch, spotrebe či dôchodkovom zabezpečení členov domácností. Získané informácie zo zisťovania pomáhajú centrálnym bankám pri dôležitých rozhodovaniach v oblasti menovej politiky a finančnej stability Eurosystému. Sú nevyhnutné pri odhaľovaní rizík, napríklad pri posudzovaní nadmerného zadlžovania domácností," priblížila NBS.

Vybrané domácnosti oslovuje ŠÚ SR listom so žiadosťou o spoluprácu. Oficiálny list obsahuje kontaktné údaje na opytovateľa a krajské pracovisko úradu, kde si respondenti môžu overiť fakty a získať potrebné informácie o zisťovaní. Opytovatelia sa vždy legitimujú preukazom zamestnanca ŠÚ SR a občianskym preukazom, ako aj pozývacím listom podpísaným výkonným riaditeľom NBS a predsedom ŠÚ SR.

"S poskytnutými informáciami sa bude v zmysle legislatívy narábať ako s citlivými údajmi, ktoré sa spracúvajú anonymne a použijú sa výhradne na účely štatistických a výskumných analýz, ktoré nemajú komerčný charakter," doplnila centrálna banka. O výsledkoch zisťovania bude informovať v priebehu roka 2025.