Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

NDS podpísala zmluvu na nový mýtny IT systém s CzechToll

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Aktuálne nastavenie nákladovosti pri výbere mýta je podľa NDS nevyhovujúce, no napriek tomu plánuje ešte raz predĺžiť zmluvu so SkyToll.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 2. mája (TASR) - Národná diaľničná spoločnosť (NDS) po niekoľkoročných odkladoch uzatvorila zmluvu s firmou CzechToll na nový mýtny IT systém. Napriek tomu, že NDS CzechToll opakovane vyhodnotila ako víťaza verejného obstarávania, zmluvu doteraz nemohla podpísať pre námietky uchádzačov a preverovanie týchto námietok Úradom pre verejné obstarávanie. NDS plánuje ešte raz predĺžiť zmluvu so súčasným poskytovateľom mýtnych služieb, spoločnosťou SkyToll.

"Národná diaľničná spoločnosť uzatvorila zmluvu s víťazom verejného obstarávania na nový mýtny IT systém. Ten, na rozdiel od súčasného, bude spravovať priamo NDS. Vďaka tomu diaľničiari získajú kontrolu nad riadením výberu mýta," uviedla NDS.

Aktuálne nastavenie nákladovosti pri výbere mýta je podľa NDS nevyhovujúce, no napriek tomu plánuje ešte raz predĺžiť zmluvu so SkyToll. "Zdedený stav v kombinácii s námietkou podanou na Úrad pre verejné obstarávanie spôsobili, že NDS je aktuálne v situácii, kedy musí naposledy predĺžiť zmluvu na výber mýta so súčasným národným poskytovateľom," priblížila NDS. Na aké obdobie to bude, však NDS nespresnila.

V podmienkach verejného obstarávania z roku 2020 je lehota na dodanie nového mýtneho IT systému určená na 15 mesiacov od podpísania zmluvy. Úspešný uchádzač sa zaviazal dokončiť systém o dva mesiace skôr. K lehote na vytvorenie IT systému je nevyhnutné prirátať dobu na jeho testovanie, na zavedenie systému do prevádzky, ale aj na plošnú výmenu palubných jednotiek, ktoré nebudú kompatibilné s novým IT systémom.

Verejné obstarávanie na nový IT systém bolo vyhlásené za predchádzajúcich vedení NDS ešte v roku 2020. Víťazom tendra sa opakovane stala spoločnosť CzechToll s najnižšou ponukou 13,8 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Naposledy bol tender vyhodnotený koncom roka 2023. Podpísanie zmluvy však nebolo možné. Na základe námietky jedného z uchádzačov sa tendrom zaoberal Úrad pre verejné obstarávanie. Až koncom marca 2024 úrad konanie o námietke zastavil. Následne v zrýchlenom režime prebehli konzultácie a schvaľovací proces zmluvy, aby sa zmluva mohla čo najskôr podpísať.

NDS už spustila aj systém európskeho mýta (EETS) a uzatvorila aj verejné obstarávanie na mýtne služby za 28,7 milióna eur bez DPH, v ktorom opakovane uspel s najnižšou ponukou CzechToll.