Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Ekonomika

Nemecká centrálna banka neočakáva výraznejšie spomalenie inflácie

Na archívnej snímke doprava do centra mesta Frankfurt, Nemecko. Foto: TASR/AP

V októbri spotrebiteľské ceny v Nemecku v medziročnom porovnaní vzrástli o 3 % po tom, ako sa v predchádzajúcom mesiaci zvýšili o 4,3 %.

Frankfurt nad Mohanom 20. novembra (TASR) - Nemecká centrálna banka zatiaľ neočakáva výraznejšie spomalenie inflácie v najväčšej európskej ekonomike. V nasledujúcich mesiacoch sa miera inflácie bude pravdepodobne pohybovať okolo svojej súčasnej úrovne, uviedla banka v pondelok. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

V októbri spotrebiteľské ceny v Nemecku v medziročnom porovnaní vzrástli o 3 % po tom, ako sa v predchádzajúcom mesiaci zvýšili o 4,3 %. Rast cien potravín a ostatných tovarov sa naďalej spomaľuje, pomerne vysoký rast cien služieb na pozadí výrazného zvyšovania miezd bude ale pravdepodobne ešte určitý čas pokračovať, uviedla centrálna banka v pravidelnej mesačnej správe. Ceny energií sa podľa banky pravdepodobne opäť zvýšia, pričom nie je vylúčené, že inflácia sa v decembri prechodne ocitne nad hranicou 4 %.

Nemecká ekonomika sa od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu nachádza v slabej fáze. Podľa predbežných údajov štatistického úradu krajiny sa hrubý domáci produkt (HDP) v treťom štvrťroku v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom znížil o 0,1 %. Mnohí odborníci očakávajú, že ekonomika opäť mierne klesne aj v štvrtom kvartáli.