Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Ekonomika

Nemecká ekonomika v 2. štvrťroku stagnovala

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

V medziročnom porovnaní hrubý domáci produkt (HDP) krajiny klesol o 0,2 %.

Berlín 25. augusta (TASR) - Nemecká ekonomika v druhom kvartáli v porovnaní s predchádzajúcimi troma mesiacmi stagnovala. Oznámil to v piatok nemecký štatistický úrad, ktorý potvrdil svoje predbežné údaje. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

V medziročnom porovnaní hrubý domáci produkt (HDP) krajiny klesol o 0,2 %. Na medzikvartálnej báze sa HDP Nemecka zmenšil tak v poslednom štvrťroku uplynulého, ako aj v prvom štvrťroku tohto roka, čo najväčšiu európsku ekonomiku stiahlo do recesie.

Spotreba nemeckých domácnosti za tri mesiace do konca júna 2023 zaznamenala nulový rast a vládne výdavky sa zvýšili o 0,1 %. Rast bol minimálny aj v prípade kapitálových investícií, zatiaľ čo export klesol o 1,1 %.

Nemecká centrálna banka v pondelok (21. 8.) oznámila, že v treťom štvrťroku neočakáva výraznejšiu zmenu dynamiky hospodárskeho rastu. Odolný trh práce, rastúce mzdy a klesajúca inflácia by mali podporiť súkromnú spotrebu, priemyselná výroba však pravdepodobne zostane slabá v dôsledku utlmeného dopytu v zahraničí, uviedla Bundesbank vo svojej mesačnej správe.