Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Ekonomika

Nemecká vláda nepredpokladá skoré oživenie ekonomiky

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Spolkový zväz nemeckého priemyslu (BDI) medzitým v stredu zverejnil svoju aktualizovanú prognózu, v ktorej počíta s tohtoročným poklesom výkonu najväčšej európskej ekonomiky o 0,4 %.

Berlín 13. septembra (TASR) - Nemecká vláda v najbližšom čase nepočíta s výraznejším oživením ekonomiky. Vyplýva to zo správy, ktorú zverejnil v stredu minister hospodárstva Robert Habeck. Základné ukazovatele, ako sú nové objednávky a podnikateľská nálada, poukazujú na slabý tretí štvrťrok a výrazné oživenie hospodárstva možno očakávať najskôr na prelome rokov 2023 a 2024, uviedol. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Spolkový zväz nemeckého priemyslu (BDI) medzitým v stredu zverejnil svoju aktualizovanú prognózu, v ktorej počíta s tohtoročným poklesom výkonu najväčšej európskej ekonomiky o 0,4 %. V júni ešte predpovedal stagnáciu. Výrazne oslabili rastové impulzy zo zahraničného obchodu, rast spomaľuje aj súkromná spotreba a zlepšenie v strednodobom horizonte nie je na dohľad, uviedol BDI.

Nemecká vláda vo svojej jarnej prognóze na tento rok predpokladala rast hrubého domáceho produktu (HDP) o 0,4 %. V jesennej projekcii však tento odhad pravdepodobne upraví smerom nadol.