Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Nemecko znížilo plány na predaj nového dlhu vo 4. štvrťroku

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Emisia dlhopisov sa zníži o 8 miliárd eur a predaj pokladničných poukážok o 23 miliárd eur v porovnaní s pôvodným plánom z decembra minulého roka.

Berlín 26. septembra (TASR) - Nemecko znížilo plány na nový dlh vo 4. štvrťroku o 31 miliárd eur, keďže vláda obmedzila finančnú podporu pre domácnosti a firmy, ktoré zasiahol prudký nárast nákladov na energie. TASR o tom informuje na základe správy Bloomberg.

Emisia dlhopisov sa zníži o 8 miliárd eur a predaj pokladničných poukážok o 23 miliárd eur v porovnaní s pôvodným plánom z decembra minulého roka, uviedla v utorok nemecká spolková finančná agentúra vo vyhlásení.

To spolu so znížením plánovaného dlhu v 3. štvrťroku povedie k redukcii celkového objemu nového dlhu v tomto roku o 45 miliárd eur na približne 500 miliárd eur, čo je stále rekord.

"Znížený objem emisií vyplýva z nižších potrieb financovania spolkového rozpočtu a jeho špeciálnych fondov, najmä v súvislosti s opatreniami vlády na riešenie energetickej krízy," uviedla agentúra. Zrušila tiež predaj dlhopisov viazaných na infláciu plánovaný na november.

Nemecké dlhopisy si po tomto oznámení pripísali ďalšie zisky, pričom výnos z 30-ročných dlhopisov klesol o dva bázické body na 2,97 %, čo je najnižšie denné minimum.

Výnosy z dlhodobých dlhopisov v uplynulých dňoch vzrástli na viacročné maximá na základe názorov, že Európska centrálna banka ponechá úrokové sadzby vysoké dlhšie, aby sa inflácia vrátila k jej cieľu na úrovni 2 %.

Pôžičky nemeckej spolkovej vlády v predchádzajúcich rokoch stúpli, najskôr pre zvýšené výdavky spojené s pandémiou ochorenia COVID-19 a následne na zmiernenie prudkého zdraženia energií po ruskej invázii na Ukrajinu.

Po zmiernení týchto kríz minister financií Christian Lindner trval na tom, aby vládna koalícia obnovila ústavný limit na nové pôžičky známy ako dlhová brzda. Požiadal preto všetky ministerstvá okrem obrany, aby obmedzili výdavky v tohtoročnom rozpočte.