Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Neprešiel týždeň od prezentácie a iPhone 5 má dva milióny objednávok

Viceprezident spoločnosti Apple Phil Schiller predstavuje nový telofón iPhone 5 v San Franciscu 12. septembra 2012. Foto: TASR/AP

Akcie Apple sa prudko vyšvihli smerom na hor na rekordných takmer 700 dolárov.

San Francisco 17. septembra (TASR) - Hodnota akcií americkej spoločnosti Apple vzrástla na rekordných takmer 700 USD (534,92 eura) po tom, ako firma oznámila, že za 24 hodín získala 2 milióny predbežných objednávok na svoj nový iPhone 5. To je viac než dvojnásobok v porovnaní s objednávkami na predchádzajúci model iPhone 4S. Od začiatku roka tak hodnota akcií Apple vzrástla o viac než 70 %.

Firma ale zároveň upozornila, že pre vysoký záujem nebude môcť splniť všetky objednávky a aj keď väčšinu telefónov dodá do obchodov v stanovenom termíne 21. septembra, niektorí zákazníci si budú musieť na telefón počkať do októbra. "Záujem zákazníkov je fenomenálny," povedal Philip Schiller z Apple.

Nový iPhone je tenší, rýchlejší a má väčší displej ako jeho úspešný predchodca iPhone 4S. Má displej s uhlopriečkou 10,16 centimetra, ktorá je väčšia ako u ostatných smartfónov z produkcie Apple. A hoci konkurencia vyrába mobily s ešte väčšími displejmi, americký koncern tvrdí, že jeho telefón "sadne lepšie do ruky", nakoľko je o 18 % tenší a o 20 % ľahší. No predovšetkým má nový čip A6, ktorý je dvakrát rýchlejší a výkonnejší ako A5 v starších smartfónoch.