Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Nespoľahlivé prognózy čínskej ekonomiky môžu predstavovať problém

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Upozornili na to analytici Saxo Bank, podľa ktorých môže "zahmlený" vývoj čínskeho hospodárstva predstavovať problém pre svetovú ekonomiku.

Bratislava 11. novembra (TASR) - Prognózy pre čínsku ekonomiku nie sú dostatočne spoľahlivé. Upozornili na to analytici Saxo Bank, podľa ktorých môže "zahmlený" vývoj čínskeho hospodárstva predstavovať problém pre svetovú ekonomiku.

"Je evidentné, že oficiálne čísla hrubého domáceho produktu (HDP) neumožňujú analýzu toho, ako sa najväčšia ekonomika sveta mení v čase," skonštatoval hlavný makroanalytik Saxo Bank Christopher Dembik.

Názor na vývoj čínskeho hospodárstva je ale možné urobiť na základe čiastkových údajov, ktoré podľa analytikov nepodliehajú manipuláciám. "Oficiálne čísla nie je možné považovať za dostatočne presné a spoľahlivé pre zobrazenie aktuálneho stavu a zdravia čínskej ekonomiky. Ako viackrát potvrdila aj vláda v Pekingu, ide len o približné dáta, ktoré nedokážu zmerať posun krajiny od kvantitatívnej ku kvalitatívnej ekonomike," upozornil Dembik. Analytici sa pozreli na vývoj dovozu a vývozu Číny od roku 2006, objem nákladnej železničnej dopravy od roku 2007, či výrobu elektrickej energie od roku 2008.

Kľúčovým indikátorom, ktorý relatívne presne súvisí s ekonomickým rastom, je podľa Dembika spotreba elektrickej energie. "Nie je predmetom vládnych manipulácií. Pokles v produkcii energie, spolu so znížením v dostupnosti úverov potvrdzuje riziko spomalenia čínskej ekonomiky v nasledujúcich mesiacoch," tvrdí Dembik.

Možné ekonomické spomalenie Číny pritom ešte nie je podľa Saxo Bank zahrnuté v súčasných trhových cenách. "Bude to mať pritom podstatný vplyv na svetovú ekonomiku. Čína totiž podľa Medzinárodného menového fondu tvorí jednu tretinu globálneho ekonomického rastu," dodal Dembik.