Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Nezamestnanosť Grécka zotrvá na dvojcifernej úrovni ešte vyše 30 rokov

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Aj keď Grécko urobilo v poslednom období výrazný pokrok, riziká sú stále vysoké, uviedol MMF. Zvlášť pesimistické odhady zverejnil fond v súvislosti s nezamestnanosťou.

Washington 23. septembra (TASR) - Grécko musí pokračovať v rozsiahlych hospodárskych reformách, no zároveň potrebuje výrazné zmiernenie dlhu zo strany európskych veriteľov, ak má dostať svoj dlh na udržateľnú úroveň a ekonomiku na cestu oživenia. Uviedol to v najnovšej výročnej správe o stave gréckej ekonomiky Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý zároveň predpokladá, že nezamestnanosť Grécka zotrvá na dvojcifernej úrovni ešte viac než 30 rokov. Informovali o tom agentúry Reuters, AP a Bloomberg.

Aj keď Grécko urobilo v poslednom období výrazný pokrok, riziká sú stále vysoké, uviedol MMF. Zvlášť pesimistické odhady zverejnil fond v súvislosti s nezamestnanosťou. Ako oznámil, očakáva, že dvojciferná miera nezamestnanosti sa v Grécku udrží do polovice tohto storočia.

Podľa šéfky misie MMF v Grécku Delie Velculescuovej krajina aj naďalej potrebuje rozsiahle reformy, vrátane pokračovania reforiem na trhu práce. Grécka vláda by zároveň mala znížiť dôchodky s cieľom získať financie na podporu sociálne slabých skupín obyvateľstva. Dá sa očakávať, že ani v jednom z týchto bodov sa MMF s gréckou vládou nezhodne.

Zároveň je ale podľa fondu nevyhnutné, aby európski veritelia pristúpili k výraznejšiemu zmierneniu dlhu, než v súčasnosti zvažujú. Dlh Grécka na úrovni viac než 170 % hrubého domáceho produktu (HDP) patrí k jedným z najvyšších na svete.

Fond zároveň skritizoval stanovené ciele vo fiškálnej oblasti. Tie sú podľa neho nerealistické, ako napríklad cieľ v oblasti prebytku primárneho rozpočtu, ktorý by Grécko malo do roku 2018 dostať na 3,5 % HDP a na tejto úrovni ho udržiavať desiatky rokov. Vzhľadom na dvojcifernú mieru nezamestnanosti je to podľa MMF nerealistický cieľ.