Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Nike plánuje zrušiť približne 2 % pracovných miest

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Dôvodom sú slabšie vyhliadky príjmov a rastúca konkurencia.

New York 16. februára (TASR) - Americký výrobca športového oblečenia a obuvi Nike plánuje znížiť počet pracovných miest o približne 2 %, aby zredukoval náklady a zvýšil efektívnosť. Dôvodom sú slabšie vyhliadky príjmov a rastúca konkurencia. TASR správu prevzala z DPA.

Prepúšťanie sa pravdepodobne dotkne viac ako 1600 ľudí z celkového počtu 83.700 zamestnancov spoločnosti na celom svete.

Znižovanie počtu pracovných miest je plánované v dvoch fázach, pričom prvé kolo sa začne v piatok a druhé kolo sa má dokončiť do leta.

Plánované zrušenie pracovných miest má byť súčasťou úspory nákladov do výšky 2 miliárd USD (1,86 miliardy eur) v nasledujúcich troch rokoch, ktorú spoločnosť oznámila vlani v decembri spolu s výsledkami za 2. štvrťrok jej finančného roka 2023/24.

Nike vtedy uviedla, že podniká kroky na zefektívnenie organizácie a identifikovanie možností na kumulatívne úspory nákladov. Oblasti potenciálnych úspor zahŕňajú tiež zjednodušenie sortimentu produktov, zvýšenie automatizácie a využívanie technológií na zefektívnenie organizácie.

Väčšinu týchto úspor investuje Nike do podpory budúceho rastu. Chce urýchliť inovácie, aby z dlhodobého hľadiska dosiahla lepšie výsledky.

Spoločnosť zároveň odhadla náklady na reštrukturalizáciu pred zdanením vo výške približne 400 až 450 miliónov USD spojené predovšetkým s nákladmi na odstupné pre zamestnancov.

V 2. štvrťroku (september - november 2023) sa zisk spoločnosti zvýšil o 19 % a tržby vzrástli o 1 %, ale pri konštantných menových kurzoch klesli o 1 % vzhľadom na slabší dopyt, keďže spotrebitelia obmedzujú nepodstatné výdavky.

(1 EUR = 1,0743 USD)