Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Ekonomika

NKÚ: Niektoré samosprávne kraje nehospodárili podľa zákona

Akcia NKÚ bola zameraná na kontrolu hospodárnosti, efektívnosti a účinnosti nakladania s majetkom, majetkovými právami, finančnými prostriedkami, záväzkami a pohľadávkami.

Bratislava 12. júla (TASR) - Niektoré slovenské samosprávne kraje vlani nehospodárili tak, ako im ukladá zákon. Šetrenie Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR, ktoré prebiehalo od 9. marca do 27. apríla 2012, ukázalo na viaceré pochybenia.

"Kontroly vykonané v jednotlivých samosprávnych krajoch preukázali viaceré porušenia všeobecne záväzných právnych predpisov," informoval NKÚ v správe o výsledku kontrolnej akcie.

Akcia NKÚ bola zameraná na kontrolu hospodárnosti, efektívnosti a účinnosti nakladania s majetkom, majetkovými právami, finančnými prostriedkami, záväzkami a pohľadávkami. Kontrolovaným obdobím bol rok 2011.

Úrad zistil okrem iného nedostatky v oblasti rozpočtového procesu. V niektorých prípadoch totiž boli vykonané zmeny v rozpočte bez súhlasu zastupiteľstva samosprávneho kraja, čím došlo k porušeniu zákona o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy. Kontroly takisto poukázali na nesprávne triedenie príjmov a výdavkov, na nedostatky pri poskytovaní dotácií či na nedostatočné vykonávanie predbežnej finančnej kontroly. "Čo malo za následok porušenie zákona o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy a zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy," skonštatoval NKÚ.

K porušeniu zákona o účtovníctve došlo zase kvôli nesprávnemu účtovaniu a evidovaniu majetku. Chyby však úrad našiel aj pri preverovaní vykonávania predbežnej finančnej kontroly. Tu došlo k nesúladu so zákonom o finančnej kontrole a vnútornom audite.

Výsledky kontrol už boli prerokované s predsedami samosprávnych krajov a NKÚ v tejto súvislosti predložil kontrolovaným subjektom 17 odporúčaní. Na odstránenie zistených nedostatkov a ich predchádzaniu v budúcnosti prijali samosprávne kraje spolu 96 opatrení.

Výsledky kontroly podľa NKÚ poukázali na jej opodstatnenosť aj v budúcnosti. Kontrolná činnosť by sa pritom mala zamerať najmä na tematické kontrolné akcie. "Ich predmetom bude kontrola pôsobnosti samosprávnych krajov, ako je zabezpečený všestranný rozvoj územia a potreby obyvateľov v oblasti dopravy, zdravotníctva, poskytovania sociálnych služieb, rozvoja výchovy a vzdelávania," avizoval úrad.