Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Trumpovu nomináciu J. Powella na šéfa Fedu analytici hodnotia kladne

Na snímke nový šéf FEDu Jerome Powell. Foto: TASR/AP

Powell bude podľa odhadu analytikov pokračovať v opatrnej peňažnej politike svojej predchodkyne v úrade Janet Yellenovej.

Frankfurt nad Mohanom 3. novembra (TASR) - Trumpovu nomináciu právnika a bývalého investičného bankára Jerome Powella na funkciu predsedu Fedu, ktorý plní v Spojených štátoch úlohu centrálnej banky, väčšina analytikov hodnotí kladne.

Usudzujú, že Powell bude pokračovať v opatrnej peňažnej politike svojej predchodkyne v úrade Janet Yellenovej. Rozdiel medzi ním a Yellenovou by mal byť najmä v Powellovej ochote uvoľniť terajšiu silnú reguláciu bankového sektora.

Sú však aj analytici, ktorých Trumpovo rozhodnutie nenadchlo. Poukazujú na to, že Powell nie je ekonómom.

Anna Stupnytska zo spoločnosti Fidelity International vidí v Powellovej nominácii signál pre peňažno-politickú kontinuitu. Pre trhy bude najdôležitejšie, že sa Powell vyslovil za ich dereguláciu.

Paul Ashworth, hlavný ekonóm spoločnosti Capital Economics, povedal, že Trumpova nominácia Powella je menej presvedčivé rozhodnutie. Fed bude musieť v nasledujúcich rokoch riešiť mnohé ťažké výzvy a nie je jasné, či má Powell nevyhnutné schopnosti. Riziko vážnych politických chýb Fedu oboma smermi bude za Powella väčšie než za Yellenovej.

Luke Bartholomew, stratég v spoločnosti Aberdeen Standard Investments, hodnotí Powella, že je plne v línii súčasného prúdu myslenia centrálnej banky, a tak sa jej smerovanie zmení len nevýrazne. „V zásade je pozitívom, že sa americký prezident rozhodol pre kontinuitu a nie revolúciu. Teraz môže povedať, že sa rozhodol pre zmeny s tým, že sa v skutočnosti nezmení veľa“.

Americký prezident Donald Trump nomináciu Powella na predsedu Fedu oznámil vo štvrtok (2.11.). Po schválení senátom sa ujme funkcie začiatkom budúceho roku.