Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Novo Consulting: Podpora investícií pôjde aj Bratislavskému kraju

Ilustračná snímka. Foto: TASR Marko Erd

Oproti predošlému roku sa investičná pomoc v rámci zmeny výšky intenzity podpory dotkla najmä regiónu západného Slovenska.

Bratislava 14. februára (TASR) - Investičné projekty na Slovensku sa podľa generálneho riaditeľa poradenskej spoločnosti Novo Consulting Filipa Kasnára výrazne zmenia. Postará sa o to schválená novela zákona o regionálnej investičnej pomoci, ktorú môžu využívať nové aj existujúce podniky na Slovensku pri rôznych investičných projektoch. Oproti predošlému roku sa investičná pomoc v rámci zmeny výšky intenzity podpory dotkla najmä regiónu západného Slovenska, informoval v stredu Kasnár.

Na západnom Slovensku sa podľa Kasnára základná intenzita podpory projektov zvýši z 30 na 40 %, pričom pre regióny východného Slovenska zostane na úrovni 50 %. "Táto výška sa týka veľkých podnikov. Pre malé a stredne veľké podniky sa intenzita zvyšuje o ďalších 10 až 20 %. Je dôležité podotknúť, že rozhodujúca výška intenzity podpory, ako aj ostatné podmienky sa vzťahujú na miesto realizácie investície, nie na sídlo podniku," uviedol Kasnár.

Firmy si môžu žiadať o podporu na tieto projekty od štátu vo forme daňových úľav, priamych dotácií na obstaranie majetku alebo príspevky na mzdy zamestnancov, prípadne na prevod alebo nájom nehnuteľného majetku. "Oprávnenými výdavkami pre výpočet výšky investície sú investičné náklady vo forme majetku (budovy, stroje, pozemky) alebo mzdové náklady zamestnancov, prípadne ich kombinácia," dodal.

Novinkou v rámci novely je zavedenie mimoriadnej investičnej pomoci, ktorá sa bude týkať odvetví strategických pre prechod na klimaticky neutrálne hospodárstvo. Sem podľa Kasnára patria odvetia zamerané na výrobu produktov týkajúcich sa obnoviteľných zdrojov energie, ako sú batérie, solárne panely, veterné turbíny, tepelné čerpadlá alebo vstupné suroviny potrebné pre výrobu takýchto produktov.

"V tomto prípade štát môže podporiť projekty až do výšky 350 miliónov eur pre investície v okresoch mimo Bratislavského kraja, pričom v závislosti od veľkosti podniku a formy pomoci môže dosiahnuť intenzita pomoci od 35 až do 60 % z celkovej výšky investície. Pre investície tohto typu v Bratislavskom kraji bude výška obmedzená na 150 miliónov eur s výškou intenzity od 15 do 40 %," uzavrel.