Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Výpočet minimálnej mzdy sa na Slovensku meniť nebude

Foto: TASR/AP

Nezaradení poslanci Jozef Mihál a Miroslav Beblavý v návrhu upozornili na to, že pri súčasnom systéme daní a odvodov si 58 centov z každého navýšeného eura vezme štát.

Bratislava 19. septembra (TASR) - Poslanci Jozef Mihál a Miroslav Beblavý (obaja nezaradení) neuspeli s návrhom zmeniť mechanizmus výpočtu minimálnej mzdy. Ich návrh novely zákona počas dnešného hlasovania odmietol parlament.

Poslanci upozornili na to, že pri súčasnom systéme daní a odvodov si 58 centov z každého navýšeného eura vezme štát. Preto chceli mechanizmus výpočtu minimálnej mzdy zmeniť.

Podstata ich návrhu stála na troch pilieroch, a to na naviazaní minimálnej mzdy na 50 % priemernej mzdy v národnom hospodárstve, na nezdaniteľnej časti na daňovníka vo výške minimálnej mzdy zníženej o odvody zamestnanca do Sociálnej poisťovne, ako aj na odpočítateľnej položke pri zdravotných odvodoch vo výške minimálnej mzdy.

Tieto opatrenia by podľa poslancov zabezpečili výrazné zvýšenie reálnych zárobkov nízkopríjmových pracujúcich, ale ťarchu tohto nárastu by okrem zamestnávateľov niesol na pleciach najmä štát. "Premiér Robert Fico (Smer-SD) ohlásil zvýšenie minimálnej mzdy o 45 eur. Zabudol ale dodať, že čistá minimálna mzda zamestnanca sa zvýši len o 29 eur, náklady zamestnávateľa však stúpnu až o 70 eur. Zo sumy, o ktorú sa zvýšia mzdové náklady, si viac ako polovicu odhryznú finančná správa, Sociálna poisťovňa, zdravotná poisťovňa, a to spolu až 58 %," vyčíslili poslanci.

Podľa Mihála by zvyšovanie minimálnej mzdy podľa nového modelu prenieslo ťarchu najmä na štátny rozpočet. Automatický spôsob výpočtu minimálnej mzdy by tiež podľa poslancov priniesol zrušenie každoročného politického divadla a stabilnejšie podnikateľské prostredie. "Strana Smer-SD tu každoročne vytĺka politický kapitál na tom, že zvyšuje minimálnu mzdu. My chceme, aby sa zo zvyšovania minimálnej mzdy stal transparentný proces, ktorý bude presne nastavený podľa toho, ako sa darí ekonomike, a nie podľa toho, koľko rokov je do parlamentných volieb," dodal Beblavý.