Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Ekonomika

Stály euroval vznikne do konca októbra, vyhlásil šéf Euroskupiny

Foto: TASR/AP

Členské štáty eurozóny do konca októbra v dvoch tranžiach vložia do Európskeho mechanizmu pre stabilitu 32 miliárd eur, povedal Juncker novinárom po zasadnutí Euroskupiny.

Nikózia 14. septembra (TASR) -Stály euroval vznikne a začne fungovať do konca októbra, vyhlásil šéf Euroskupiny Jean-Claude Juncker.

Členské štáty eurozóny do konca októbra v dvoch tranžiach vložia do Európskeho mechanizmu pre stabilitu (EMS) 32 miliárd eur, povedal Juncker novinárom po zasadnutí Euroskupiny, čo je neformálne združenie ministrov financií eurozóny, ktorá sa stretla v cyperskom hlavnom meste Nikózia. To znamená, že na začiatku bude úverová kapacita stáleho eurovalu predstavovať okolo 200 miliárd eur.

Rada riaditeľov EMS sa po prvý raz stretne na okraji najbližšieho zasadania Euroskupiny, ktoré sa bude konať 8. októbra v Luxemburgu.

Nemecký ústavný súd v stredu (12. 9.) zamietol návrh na zablokovanie EMS a uvoľnil tak cestu na jeho vytvorenie. Súd požadoval len dostatočné informovanie parlamentu a to, že príspevok Nemecka nemôže byť navýšený bez súhlasu Bundestagu.

Nemecký prezident Joachim Gauck vo štvrtok (13.9.) podpísal zákon o vytvorení EMS. Pred ratifikáciou zmluvy o EMS však vláda musí splniť podmienky súdu.

Podľa Junckera verdikt nemeckého ústavného súdu nepredstavuje prekážku pre vznik EMS. "Všetci sme sa dohodli, že žiadna klauzula tejto zmluvy sa nemôže interpretovať tak, aby viedla k navýšeniu príspevkov členských štátov do EMS bez predchádzajúcich dohôd s ich predstaviteľmi," uviedol Juncker.

EMS mal pôvodne začať fungovať už v júli. Jeho založenie sa odložilo pre chýbajúcu ratifikáciu zmluvy o EMS v Nemecku. Úverová kapacita trvalého eurovalu by mala dosiahnuť až 500 miliárd eur.

Informovala o tom agentúra Reueters.