Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Ekonomika

O šéfoch verejných kontrolných orgánov by mohla rozhodnúť súťaž

Gabriel Šípoš Foto: TASR/Pavel Neubauer

O šéfovi ÚVO aj NKÚ by nemali podľa Transparency International Slovensko rozhodovať firmy či opozícia.

Bratislava 17. apríla (TASR) - Noví šéfovia verejných kontrolných orgánov by sa mali vyberať prostredníctvom konkurzov, nie politických nominácií. Tvrdí to mimovládna organizácia Transparency International Slovensko (TIS).

"Na rozdiel od premiéra SR Roberta Fica sme presvedčení, že vrcholní štátni úradníci, ako sú šéfovia Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) a Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ), majú vzísť z verejných výberových konaní, nie rokovaní bližšie neurčených zamestnávateľských zväzov alebo zákulisných dohôd politických strán," tvrdia v spoločnom vyhlásení predstavitelia TIS.

Nový premiér Robert Fico (Smer-SD) po parlamentných voľbách, v ktorých jeho strana získala väčšinu potrebnú na vznik jednofarebnej vlády, opakovane potvrdil ambíciu prenechať výber kandidátov na funkcie šéfov NKÚ a ÚVO opozícii. Na predsedovi ÚVO by sa pritom podľa neho mali spoločne dohodnúť opozícia a zamestnávateľské zväzy.

V prípade ÚVO je podľa TIS dôležité, aby mu šéfovala vysoko kvalifikovaná osoba vybraná procesom vzbudzujúcim dôveru v nezávislosť, profesionalitu a integritu jej činnosti. "Za takýto proces považuje otvorenú súťaž kandidátov, kde by pred odbornou komisiou s prístupom verejnosti a médií uchádzači predstavili svoje vízie rozvíjania úradu a čelili otázkam o svojej odbornej a morálnej kvalifikácii," vysvetľuje TIS.

Nominácie z prostredia zamestnávateľov alebo opozície, ktoré ponúka nová vláda, podľa nej nemusia vzbudzovať dôveru v nezávislosť a profesionalitu. Hlavným cieľom zamestnávateľov je totiž produkovať zisk, čo nemusí byť totožné s efektivitou a transparentnosťou vynaloženia verejných prostriedkov. Nominácia opozície by zase znamenala prehĺbenie zvyku vytvárania straníckych úradov, ktoré na Slovensku nepriniesli kvalitu ani menej korupcie, myslí si TIS.

"Transparency International Slovensko sa nazdáva, že zopakovanie otvoreného, verejného konkurzu je najlepším spôsobom výberu šéfa ÚVO, ktorý umožní súťažiť podľa kvality, a nie podľa vyjednávacej sily nominujúcich," uzatvára organizácia.