Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Občania by mohli byť zbavení byrokracie aj v bankách či poisťovniach

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Úprava taktiež podľa opozičných poslancov vytvára predpoklady na plné využitie nových funkcionalít modulu procesnej integrácie a integrácie údajov.

Bratislava 30. januára (TASR) - Občania a podnikatelia by subjektom mimo verejnej správy už nemuseli predkladať odpisy a výpisy zo štátnych evidencií. Ide napríklad o banky, poisťovne či telekomunikačných operátorov, ktorí by si tieto údaje mohli overiť sami. Vyplýva to z návrhu novely zákona o elektronickej podobe výkonu pôsobnosti orgánov verejnej moci, ktorý do Národnej rady (NR) SR predložila skupina poslancov z opozičnej strany Progresívne Slovensko (PS).

"Cieľom návrhu zákona je znížiť byrokratickú záťaž občanov a podnikateľov tým, že sa minimalizuje potreba predkladať vybrané výpisy a odpisy zo štátnych evidencií pri kontakte občanov a podnikateľov so subjektami mimo verejnej správy. Zámerom je umožniť týmto subjektom overovať si skutočnosti zo štátnych evidencií spôsobom použiteľným na právne úkony," uviedli poslanci v dôvodovej správe.

Takéto údaje by podľa návrhu mohli byť sprístupňované tretím stranám len so súhlasom dotknutej osoby, v záujme dodržania princípov ochrany osobných údajov.

Ide napríklad o overovanie konateľa spoločnosti prostredníctvom výpisu z obchodného registra v styku s bankou alebo telekomunikačnými operátormi, vyžiadanie výpisu z listu vlastníctva nehnuteľnosti pre uvoľnenie zábezpeky, výpisu registra trestov pri styku s bankou a podobne.

Úprava taktiež podľa opozičných poslancov vytvára predpoklady na plné využitie nových funkcionalít modulu procesnej integrácie a integrácie údajov. Tie majú byť zavedené projektom Rozvoj platformy integrácie údajov a Manažment osobných údajov. Implementovať ho má Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR z prostriedkov európskych štrukturálnych a investičných fondov (EŠIF) v rámci programového obdobia 2014 - 2020.

Účinnosť predkladanej novely zákona je navrhnutá od 1. júla tohto roka.