Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

České pobočky Kauflandu a Lidlu priniesli majiteľovi miliardy

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Vývoj ziskovosti reťazca závisí od toho, ako dokáže investovať tam, kde sa tvorí pridaná hodnota.

Praha 18. septembra (TASR) - Najväčší balík dividend z českého maloobchodu si za uplynulých 10 rokov odniesol najbohatší Nemec Dieter Schwarz. Jeho reťazce Kaufland a Lidl mu z Českej republiky (ČR) poslali 31 miliárd USD (25,91 miliardy eur), píše denník E15.

Dividendy vlastníkov konkurenčných zahraničných reťazcov, ktoré z Česka posielajú materským spoločnostiam, sú podľa výročnej správy výrazne chudobnejšie.

V prípade ziskových marží sa v rámci ČR len Lidl dostal nad 10 %. Podľa Marty Novákovej, prezidentky českého Zväzu obchodu a cestovného ruchu, vývoj ziskovosti reťazca závisí od toho, ako dokážu investovať tam, kde sa tvorí pridaná hodnota.

"Je potrebné vedieť rokovať s dodávateľmi a kupovať tovar za čo najvýhodnejšie ceny. Rovnako dôležité je, aby obchodníci čo najefektívnejšie dopravili tovar k svojim zákazníkom,"dodala.

Veľké rozdiely v dividendách okrem iného ovplyvnili rôzne stratégie rozširovania reťazcov. Lidl a Kaufland v Česku prirodzene rástli. Na rozdiel od iných reťazcov sa nepustili do akvizícií supermarketov od konkurencie, ktorá odišla z českého trhu. Nemajú teda dlhy a iné náklady spojené s akvizičným rastom. Výnosy môžu potom bez problémov odosielať materským spoločnostiam. Nemusia riešiť splácanie minulých strát alebo akvizičných úverov.