Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Obchodný deficit USA klesol v júni na trojmesačné minimum

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Napriek tomu výsledok zaostal za očakávaniami analytikov, ktorí počítali s výraznejším poklesom.

Washington 8. augusta (TASR) - Spojené štáty zaznamenali v júni zníženie obchodného schodku takmer o 3 miliardy USD na najnižšiu úroveň od marca. Napriek tomu výsledok zaostal za očakávaniami analytikov, ktorí počítali s výraznejším poklesom. Poukázali na to v utorok zverejnené údaje amerického ministerstva obchodu, o ktorých informovali servery RTTNews a tradingeconomics.

Ministerstvo oznámilo, že obchodný deficit USA dosiahol v júni 65,5 miliardy USD (59,85 miliardy eur), zatiaľ čo v máji predstavoval po revízii smerom nadol 68,3 miliardy USD. Ekonómovia očakávali ešte výraznejší pokles deficitu, konkrétne na 65 miliárd USD, z pôvodne stanoveného deficitu za máj na úrovni 69 miliárd USD.

Klesol dovoz aj vývoz, rozsah poklesu exportu bol však miernejší. Dovoz klesol o 1 % na 313 miliárd USD, čo je najnižšia hodnota amerického dovozu od novembra 2021. Export sa znížil iba o 0,1 % na 247,5 miliardy USD. To zasa predstavuje najnižšiu hodnotu vývozu od marca minulého roka.

Čo sa týka politicky citlivého obchodného deficitu USA s Čínou, ten sa v júni oproti máju znížil o viac než 2 miliardy USD. Dosiahol 22,8 miliardy USD, zatiaľ čo v máji predstavoval 24,9 miliardy USD.

(1 EUR = 1,0944 USD)