Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Objem čínskych investícií na Slovensku klesol

Ilustračná snímka. Foto: TASR / Tomáš Doboš

Podľa poslednej analýzy spoločnosti je na Slovensku medziročne menej o 27 firiem, ktoré riadia Číňania. Pokles na základnom kapitále pritom predstavuje 112.509 eur.

Bratislava 3. apríla (TASR) - Počet slovenských firiem s čínskym vlastníkom medziročne klesá, no rovnako klesajúci trend po prvýkrát zaznamenal aj objem čínskeho kapitálu upísaného v základnom imaní. Podľa Petry Štěpánovej, analytičky poradenskej spoločnosti Bisnode to môže súvisieť s tým, že plánované investície sa ešte nezrealizovali a rokovania pokračujú, alebo sa v niektorých prípadoch rokovania ukončili.

Podľa poslednej analýzy spoločnosti je na Slovensku medziročne menej o 27 firiem, ktoré riadia Číňania. Pokles na základnom kapitále pritom predstavuje 112.509 eur.

Aktuálne na Slovensku podniká 1309 firiem s vlastníkom z Číny, ktorí majú na Slovensku investovaných 32.088.798 eur.

"Aj keď nejde o historicky najnižší počet firiem, pokles firiem je významný. Od roku 2011, kedy na Slovensku podnikalo historicky najviac firiem s vlastníkom z Číny, tento počet poklesol o 359 podnikov. Objem čínskeho kapitálu naopak z roka na rok narastal na rekordných 32,2 milióna eur v roku 2018, kedy zatiaľ dosiahol svoj strop. Výsledky za prvé tri mesiace tohto roka totiž naznačujú pokles aj v tejto kategórii," uvádza analytička.

Historicky najvyššiu úroveň objem čínskeho kapitálu dosiahol vlani, kedy bol na úrovni 32.201.307 eur, čo je o 112.509 eur viac ako v súčasnosti. Naopak najmenej mali Číňania upísaných v základnom imaní v roku 2011, kedy bol objem kapitálu na úrovni 15,7 milióna eur.