Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Očakávania stavebníkov od vlády sa nenaplnili, odvetvie poklesne viac

Ilustračné foto Foto: TASR

V súvislosti s očakávaným ďalším úbytkom zákaziek predpovedá 76 % riaditeľov stavebných spoločností, že do konca roka trh opustí približne každá deviata spoločnosť (13,3 %).

Bratislava 26. septembra (TASR) - Optimizmus z príchodu novej vlády sa v slovenskom stavebníctve zatiaľ ukázal ako predčasný. Očakávania riaditeľov stavebných spoločností ohľadne rýchleho vypísania nových verejných investícií sa totiž dosiaľ nenaplnili.

"Hoci bol pre rok 2013 v minulosti predikovaný mierny nárast, tieto prognózy sa s najväčšou pravdepodobnosťou nenaplnia," informoval riadiaci partner spoločnosti KPMG na Slovensku Ľuboš Vančo.

Podľa Kvartálnej analýzy slovenského stavebníctva za 3. štvrťrok 2012 od spoločnosti CEEC Research sa očakávania podnikateľov oproti predchádzajúcim trom mesiacom zhoršili. Pritom údaje Štatistického úradu (ŠÚ) SR hovoria o medziročnom prepade sektora za prvých 7 mesiacov tohto roka o 11,1 %. "Pokles v roku 2012 by mal dosiahnuť 7,2 %, pritom ešte v máji spoločnosti očakávali za rok 2012 pokles len o 3,9 %," uviedol riaditeľ spoločnosti CEEC Research Jiří Vacek.

Pokles svojich tržieb predpokladá podľa analýzy 67 % stavebných spoločností, pričom návrat k rastu trhu, ako aj tržieb neočakávajú predstavitelia firiem ani v roku 2013. Na druhej strane vyťaženosť kapacít stavebných spoločností sa medziročne zvýšila v porovnaní s augustom 2011 o 4 percentuálne body na 71 %.

Stále viac ako polovica spoločností uvádza menší objem zákaziek ako pred rokom. V súvislosti s očakávaným ďalším úbytkom zákaziek predpovedá 76 % riaditeľov stavebných spoločností, že do konca roka trh opustí približne každá deviata spoločnosť (13,3 %). Podľa generálneho riaditeľa Považskej cementárne, a. s., Ladce, bude pretrvávajúce napätie na stavebnom trhu pokračovať aj v roku 2013. "Dá sa reálne očakávať, že v roku 2013 sa pre nedostatok práce ešte zhoršia možnosti prežitia viacerých stavebných spoločností v SR," uviedol Barcík.

Ako ďalej upozornila firma CEEC Research, podobný počet firiem ako na Slovensku by mal do konca roka skončiť aj v Českej republike (12 %). Pôjde zrejme o malé alebo stredné firmy. Zhruba tretina riaditeľov potvrdzuje, že ich spoločnosť bude v tomto roku prepúšťať zamestnancov.