Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Odborná komisia vypočula ďalších troch kandidátov na členov Rady ÚVO

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Jeden z kandidátov, Juraj Bugala, sa v pondelok vzdal kandidatúry. Poradie najlepších kandidátov, ktoré odporučí komisia vláde SR, by malo byť známe do konca tohto týždňa.

Bratislava 15. augusta (TASR) - Odborná komisia dnes vypočula ďalších troch kandidátov na členov Rady Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO). Na dnešnom verejnom vypočutí sa zúčastnili Elena Sivová, Jaroslav Lexa a Martin Garaj. Jeden z kandidátov, Juraj Bugala, sa v pondelok (14.8.) vzdal kandidatúry. Poradie najlepších kandidátov, ktoré odporučí komisia vláde SR, by malo byť známe do konca tohto týždňa.

V prvom kole 8. augusta 2017 sa verejného vypočutia zúčastnili Juraj Tkáč, Nina Nerušilová a Marek Vladár. Kandidát Jozef Ráž ešte minulý týždeň oznámil listom stiahnutie svojej kandidatúry na člena Rady ÚVO.

Motivácia kandidátky Sivovej, ktorá zároveň kandiduje aj na post predsedu ÚVO, nie je podľa jej slov "priamo osobná, ale spoločenská". "Mám rada určité výzvy a prácu, ktorá je náročná. A táto pozícia taká je," priblížila. Myslí si, že "ovláda príslušné odborné záležitosti a že ju nezaskočia".

Sivová pokladá za najväčší problém vo verejnom obstarávaní benevolenciu pri zákazkách s nízkou hodnotou. "Ak obstarávateľ zadáva zákazku za 5 miliónov eur alebo do 5 miliónov eur, alebo nad 5 miliónov eur na stavebné práce bez toho, aby bol povinný zverejňovať na úrade, a upraví si to vlastnou smernicou alebo tromi ponukami, tak je to bezprecedentný prípad. Myslím si, že s týmto by sme mali niečo robiť," doplnila.

Lexa je v kandidatúre na člena Rady ÚVO vedený motiváciou "posunúť verejné obstarávanie ďalej, byť jeho súčasťou, ako je jeho súčasťou teraz a napomôcť tomu, aby ľudia verejné obstarávanie nevnímali negatívne". Radu ÚVO považuje podľa svojich slov za "mimoriadne dôležitú".

Hlavnými problémami verejného obstarávania sú podľa Lexu nie vždy dostatočná časová príprava verejnej súťaže, ako aj kontrola, či víťazné subjekty verejného obstarávania dodržali, s čím v súťaži uspeli.

Motívom Garaja pri kandidatúre je "pri svojom prípadnom pôsobení v Rade ÚVO prinášať spoločenské podnety". "Najväčší problém v slovenskom obstarávaní je, že sa bojíme nastaviť prísnejšie podmienky účasti vo verejnom obstarávaní. Jednak sa bojíme nastaviť prísnejšie kritéria kvality, pretože nemáme právnu istotu, že nás ÚVO 'podrží'. Aj vďaka jednoduchému nastaveniu kritérií vyhrávajú verejné súťaže v podstate schránkové firmy," upozornil. Problémom je tiež neplatenie faktúr víťazom verejnej súťaže subdodávateľom, respektíve v reťazci subdodávateľov.

Podľa Mateja Hrušku z Nadácie Zastavme korupciu "dali dnes kandidáti dostatočne dobrý obraz o tom, aké sú ich odborné alebo iné schopnosti a zručnosti". "Osobne som mal však pocit, že odborná komisia sa mohla trochu aktívnejšie zapájať do vypočutia, aby to nebolo len počúvanie, ale aj aktívne kladenie otázok. Z odpovedí mám pocit, že úroveň kandidátov bola štandardná," ohodnotil dnešné vypočutie Hruška.

Podľa slov terajšieho podpredsedu ÚVO a zároveň predsedu odbornej výberovej komisie Andreja Holáka boli dnešné odpovede uchádzačov na "veľmi kvalitnej úrovni". "My ako členovia komisie budeme mať pomerne ťažkú úlohu stanoviť poradie, rozhodnúť o tom, ktorých kandidátov odporučíme vláde. Vláda by budúci týždeň (23.8.) mala rozhodnúť, koho zvolí za ďalších členov rady," oznámil po dnešnom vypočutí troch kandidátov na člena ÚVO Holák.

Odbornú hodnotiacu komisiu dnes tvorili zástupcovia z ÚVO, Úradu vlády SR, Rady vlády pre mimovládne neziskové organizácie, z Ústavu súdneho inžinierstva Žilinskej univerzity, Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS), zo Slovenskej akadémie vied a z Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR a Iniciatívy za vládu zákona.

Rada ÚVO má deväť členov, predsedu a dvoch podpredsedov úradu a šesť členov menovaných vládou. Rada ÚVO rozhoduje o odvolaniach proti rozhodnutiam úradu vydaným v konaní o preskúmanie úkonov kontrolovaného (obstarávateľa), o rozhodnutiach úradu mimo odvolacieho konania, o návrhoch na vyhotovenie referencie, na odstránenie chýb v referencii alebo úpravu referencie a o proteste prokurátora.