Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Oddelenie onkológie DFN v Bratislave dostane nový laminárny box

Ilustračné foto Foto: TASR – František Iván

Laminárny box, ktorý je dôležitý obzvlášť pri výrobe liečiv pre onkologických pacientov.

Žilina 14. apríla (TASR) – Laminárny box, ktorý je dôležitý obzvlášť pri výrobe liečiv pre onkologických pacientov, daruje oddeleniu detskej onkológie a hematológie Detskej fakultnej nemocnice (DFN) v Bratislave spoločnosť ELMAX Žilina, jediný slovenský výrobca týchto zariadení.

Podľa predsedu predstavenstva spoločnosti Jozefa Štalmacha ide o zariadenie na prácu s biologickým, chemickým alebo akýmkoľvek iným materiálom, s ktorým sa musí manipulovať v čistom prostredí a ktorý by zároveň potenciálne mohol poškodiť zdravie obsluhy zariadenia.

Doplnil, že pri modernizácii laminárnych boxov vyrobili niekoľko plne funkčných prototypov a jeden z nich darujú Detskej fakultnej nemocnici. "Bude slúžiť na prípravu liečiv pre detských pacientov celej nemocnice, primárne však onkologických," uviedol Štalmach.

Laminárny box II. triedy s vertikálnym prúdením vzduchu chcú predstavitelia žilinskej spoločnosti odovzdať Detskej fakultnej nemocnici 16. apríla v rámci akcie Medical Footbal Challange 2016 v Bratislave.