Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Dane odovzdané Bruselu, nemajú nič so záchranou eura, tvrdí P. Frešo

Pavol Frešo Foto: TASR/Štefan Puškáš

Vyhlásil to dnes predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo v reakcii na vystúpenie šéfa Európskeho parlamentu Martina Schulza, ktorý rečnil v pléne Národnej rady SR.

Bratislava 18. septembra (TASR) - Vzdanie sa kompetencií v oblasti daní a odvodov nemá so záchranou eura nič spoločné. Vyhlásil to dnes predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo v reakcii na vystúpenie šéfa Európskeho parlamentu Martina Schulza, ktorý rečnil v pléne Národnej rady SR.

"To, ako vyzerajú dane, Zákonník práce, odvody, musí zostať na Slovensku bezpodmienečne. To nemá so záchranou eura nič spoločné," zdôraznil Frešo, ktorý si nevie predstaviť, že sa Slovensko vzdá toho, čo umožňuje krajine vytvárať pracovné miesta a prosperitu aj pre ďalšie generácie.

Šéf SDKÚ-DS vyčíta Schulzovi vyjadrenie, že 17 národných vlád je akousi prekážkou hospodárskeho rozvoja. "Náš názor je jasný, len čo sa vzdáme daňovej, odvodovej politiky, tvorby podnikateľského prostredia, vlastných zákonov, ktoré umožňujú ľudí zamestnávať, ľuďom zarábať, v tom momente budeme neslobodní a budeme odkázaní na milodary z Bruselu," varoval Frešo.

Predseda opozičnej strany chce o vzdávaní sa kompetencií hovoriť s parlamentnými stranami. "Mali by sme diskutovať o tom, či sme ochotní obetovať to, že Slovensko bude mať vlastnú vládu za to, že dostaneme nejaké eurofondy z Bruselu," povedal Frešo.

Schulz dnes okrem iného povedal, že spoločná európska mena euro prináša pre Slovensko nesporné výhody. Európania sa podľa neho v súčasnosti musia viac ako predtým naučiť žiť a konať spolu. Zároveň prejavil veľkú vďaku za slovenskú solidaritu. Tú ocenil najmä z dôvodu, že Slováci pomáhajú ľuďom v iných krajinách únie aj napriek svojim nižším dôchodkom či platom. Prisľúbil tiež pomoc Slovákom a snahu bojovať za garanciu eurofondových prostriedkov, podporiť vstup investorov a pomoc pri zamestnávaní mladých ľudí.